Je ovulatie berekenen voor meer zekerheid bij het zwanger worden
Probeer je al enige tijd zwanger te worden en is het tot nu toe nog niet gelukt? Probeer dan eens je ovulatie te berekenen. Zo heb je meer kans om zwanger te raken.
Bereken mijn ovulatie en vruchtbare periode
De eerste dag van mijn laatste menstruatie:
Mijn menstruatiecycles duurt:
Wat houdt de ovulatie in?
Een ovulatie is een ander woord voor de eisprong. Wanneer je niet zwanger bent, heb je als vrouw één keer per maand een ovulatie. Aan het begin van je menstruatiecyclus maakt je lichaam bepaalde hormonen aan die ervoor zorgen dat een eitje rijp wordt voor bevruchting. Wanneer het eitje er klaar voor is, laat het de eierstok los en vertrekt het richting de baarmoeder. Als het eitje daarna in contact komt met een zaadcel, kun je zwanger raken. Zaadcellen blijven drie tot vijf dagen leven in het vrouwelijk lichaam. Let op: ook buiten de dag van je ovulatie kun je zwanger raken.
Wanneer vindt de ovulatie plaats?
De ovulatie vindt tijdens iedere menstruatiecyclus slechts één keer plaats. Wanneer dat is, is bij iedere vrouw verschillend. Dit wordt namelijk beïnvloed door onder andere het gebruik van de anticonceptiepil, stress en vermoeidheid. Je kunt je ovulatie wel berekenen.
Hoe herken ik het moment van mijn ovulatie?
Je herkent het moment van je ovulatie aan een aantal symptomen. Heb je het plots warmer dan anders? Vanaf je ovulatie stijgt de basistemperatuur van je lichaam. Sommige vrouwen voelen de eisprong zelfs. Ze ervaren dan kramp of pijn onder in de buik. De kramp gaat vanzelf weer over. Rondom de ovulatie verandert je afscheiding, die wordt dan wat kleveriger dan op de andere dagen. Verder kun je last hebben van gezwollen borsten tijdens de ovulatie.
Hoe verloopt mijn menstruatiecyclus?
Om je ovulatie te berekenen, dien je eerst te weten of je een regelmatige menstruatiecyclus hebt. De dag dat je ongesteld wordt, is dag 1 van je cyclus. De cyclus duurt tot aan de eerste dag van je volgende menstruatie. Gemiddeld duurt dat ongeveer 28 dagen, maar bij sommige vrouwen duurt dit korter of juist langer. Meestal word je elke 23 tot 35 dagen ongesteld. Op ongeveer de helft van je cyclus vindt je ovulatie plaats. Hoe dichter je bij de ovulatie komt, des te meer kans je hebt om zwanger te raken. Op de twee dagen voor je ovulatie en op de dag zelf ben je het meest vruchtbaar. De dagen na je ovulatie tot aan je volgende menstruatie heb je maar een zeer kleine kans om zwanger te raken.
Hoe kan ik zelf mijn ovulatie berekenen?
Je kunt je ovulatie in enkele stappen heel eenvoudig zelf berekenen:
- Wat was de eerste dag van je laatste ongesteldheid?
- Tel hier de lengte van jouw cyclus bij op.
- Jouw ovulatie vindt ongeveer 14 dagen voor deze datum plaats.
- Deze dag en de 2 dagen ervoor is jouw meest vruchtbare periode.
Om je cyclus goed bij te houden, maak je gebruik van een ovulatiekalender of gebruik je een handige app op je smartphone.
Je kunt ook zelf je ovulatie berekenen aan de hand van je lichaamstemperatuur. Je houdt hiervoor iedere dag je lichaamstemperatuur in de gaten. Zorg ervoor dat je wel dagelijks op hetzelfde tijdstip meet en geef de voorkeur aan een rectale temperatuurmeting. Ongeveer twaalf uur na je ovulatie gaat je lichaamstemperatuur met zo’n 0,3 tot 0,5 graden omhoog. Zodra je in de gaten krijgt welke dagen van de maand jouw lichaam warmer is, kun je het moment van de ovulatie berekenen. Als je graag zwanger wilt raken, is het slim om dat vóór de berekende dagen te proberen tijdens de volgende maand.
Bestaat er een test om mijn ovulatie te berekenen?
Tegenwoordig kun je ook de dag van je ovulatie te weten komen met behulp van een ovulatietest. Die koop je bij de apotheek of in de grotere supermarkten. Deze test kan jouw ovulatie detecteren om de kans op een zwangerschap te vergroten. De test detecteert op welke dagen jouw lichaam de grootste hoeveelheid van het luteïniserend hormoon aanmaakt, ook wel afgekort met LH. De hoeveelheid LH is het hoogst op ongeveer twee dagen voor je eisprong. Het hormoon zorgt ervoor dat jouw eicel rijpt en loslaat. Op dat moment ben je dus het meest vruchtbaar. Als je jouw ovulatie kunt berekenen, kun je proberen te timen wanneer je gaat vrijen. Wil het desondanks nog steeds niet lukken? Raadpleeg dan je huisarts voor meer informatie of onderzoek.