Alle baby informatie van 0 tot 12 maanden
Gefeliciteerd – je kindje is al weer een half jaar oud! Een paar maanden geleden was je baby nog zó klein. Moet je eens zien hoe hard je kindje is gegroeid! Ook de volgende maanden zitten vol nieuwe avonturen, want je kindje blijft zich snel ontwikkelen. Je kindje gaat meer bewegen en leert jou begrijpen. Geniet van iedere minuut!
De groei van je baby na 6 maanden
Na 6 maanden wegen jongens doorgaans 6,2 tot 9,8 kg en zijn ze 63 tot 73 cm lang. Meisjes wegen tussen de 6,8 en 8,8 kg en zijn tussen de 61,4 en 71,5 cm lang. De schedelomtrek (hoofdomtrek) is tussen 41,5 en 46,9 cm bij jongens en tussen 40,2 en 45,5 cm bij meisjes (Bron: TNO).
De voeding van je baby na 6 maanden
Geef je je baby nog geen vaste voeding? Hier vind je al onze tips om ermee aan de slag te gaan. Ben je al wel gestart? Dan kun je stap voor stap meer koolhydraten in de maaltijden opnemen. Aardappelen, pasta en rijst zijn ideaal om mee te beginnen. Je kunt nu ook vlees, vis of een andere eiwitbron toevoegen. Bekijk ons voedingsschema voor je baby vanaf 6 maanden.
Je baby heeft op deze leeftijd gemiddeld tussen de 500 en 750 ml melk per dag nodig. Borstvoeding is de beste voeding voor baby's. Dankzij jouw moedermelk krijgt je kleine antistoffen binnen. Deze helpen je baby te beschermen.
Wil je geleidelijk overschakelen op opvolgmelk? Met het consultatiebureau kan je overleggen hoe je dit aanpakt en hoe je de overgang voorbereidt. De keuze aan spenen en flessen is groot. Het is soms even uitproberen uit welke fles je kleintje het fijnste drinkt. Aarzel niet om advies te vragen als het drinken uit een fles lastig gaat.
Moedermelk kun je stapsgewijs vervangen door opvolgmelk. Je kunt beginnen met het geven van afgekolfde melk uit een fles. Na een paar dagen of weken is je baby aan de verandering gewend. Lees meer over je baby laten wennen aan de fles. Wil je borstvoeding afbouwen? Bekijk onze tips voor de overgang van borstvoeding naar opvolgmelk.
De motoriek van je 6 maanden oude baby
De motorische vaardigheden van je baby gaan goed vooruit. Je baby sabbelt graag aan zijn tenen.
Grove motoriek
Je baby voelt graag aan de onderkant van zijn voeten. Als je hem vasthoudt, probeert hij te springen en te stuiteren. Hij wil zelfs al een paar stapjes zetten. Dit zijn de eerste bewegingen op weg naar het echte lopen. Laat je baby het op blote voeten proberen. Zo voelt hij de grond goed. Je kleine speelt nu ook terwijl hij op zijn buik ligt. Hij rolt zelf op zijn rug. Je kleine is zo beweeglijk en een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg dus altijd, dat je een oogje in het zeil houdt.
Fijne motoriek
Het vastpakken van een voorwerp gaat steeds beter. Je baby kan nu een voorwerp van zijn ene hand naar zijn andere doorgeven.
Taalontwikkeling
Je hoort je baby nu ook nieuwe, complexere lettergrepen zeggen, zoals 'ma' en 'pa'.
Het slaapritme van je baby
De slaap van je baby kent nu een duidelijk ritme. Het is het moment om goede gewoonten aan te leren. Je kleine slaapt nu 6 tot 8 uur achter elkaar. Hierdoor kom je zelf ook weer aan rust toe. Je kleine slaapt overdag steeds minder. Waarschijnlijk doet je baby niet meer dan drie keer per dag een dutje.
Bedrituelen zijn nog altijd belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld beginnen door je baby in bad te doen. Een verhaaltje voorlezen en een lange knuffel maken jullie bedritueel compleet.
Spelletjes voor baby’s van 6 maanden
De bewegingen van je kleine zijn nu meer gecontroleerd. Ook zit hij steviger en heeft hij een betere coördinatie. Je probeert daarom nieuw speelgoed met hem uit:
- Je kleintje speelt graag op de grond met grote bouwblokken of ander speelgoed.
- Speelmatten en activiteitenborden of -tafels zijn ook erg interessant.
- Elk moment van de dag heb je samen plezier. In bad zal hij genieten van badeendjes of ander speelgoed.