Alle baby informatie van 0 tot 12 maanden

Op welke datum ben je bevallen?

Voer de geboortedatum van ons kind in

Voer een geldige geboortedatum in
Ik weet de geboortedatum niet

Op welke datum ben je bevallen?

Bereken hieronder je vervaldatum

Voer de datum in

Whats the length of your menstruation cycle?

8 april 2018

Ga naar de week

Uw week van de zwangerschap

Voer een nieuwe datum in

Je baby begint na 5 maanden al rechtop te zitten. Ontdek alle nieuwe dingen die je kleine kan doen.

De groei van je baby na 5 maanden

Na 5 maanden wegen jongens meestal tussen de 5,8 en 9,8 kg en zijn ze tussen 61 en 71 cm lang. Meisjes wegen tussen de 5,4 en 8,1 kg en hun lengte zit tussen de 59,5 en 69,5 cm. De schedelomtrek (hoofdomtrek) is tussen 40,9 en 46 cm bij jongens en tussen 39,5 en 44,8 cm bij meisjes (Bron: TNO).

De voeding van je baby na 5 maanden

Herken je de signalen, dat je baby klaar is om te oefenen met hapjes naast de moedermelk? Aarzel niet om advies te vragen bij het consultatiebureau als je wilt beginnen met oefenen. Zie je de signalen nog niet? Elke baby heeft zijn eigen tempo. Jouw kleine heeft misschien nog wat meer tijd nodig. Krijgt je baby al een paar weken vast voedsel? Als dit goed gaat, kan je langzaam andere voedingsmiddelen toevoegen. Bijvoorbeeld:

  • Begin de dag met borstvoeding.
  • Maak tijdens het avondeten naast de moedermelk ook een puree met één of twee groenten en eventueel zetmeel (zoals aardappelen of rijst). Je kunt ook kiezen voor de kleine Olvarit potjes 4+M, zoals zoete aardappel en broccoli, wortel en aardappel of appel en pruimen.
  • Geef je kleine vervolgens elke 3 tot 4 uur borstvoeding tot hij naar bed gaat. Tussendoor kan je hem een fruithapje blijven geven.

Sommige voedingsmiddelen zijn in het eerste jaar nog niet geschikt voor je baby. Het eerste jaar vermijd je deze voedingsmiddelen dan ook. Denk hierbij aan paté, Goudse jonge kaas en honing. Ontdek hier de hele lijst.

De motoriek van je 5 maanden oude baby

Grove motoriek

Je baby krijgt een steeds betere coördinatie. Het is normaal dat je kleine soms onrustig is. Ligt hij op zijn rug? Dan trappelt hij snel met zijn benen in de lucht. Je kleine is nu een stevige baby. Hij kan al tegen een rugleuning zitten met zijn hoofd recht. Liggend begint je baby zich al om te draaien, daarom laat je hem niet alleen. Hij probeert ook te bewegen met behulp van zijn armen. Het verschonen van je beweeglijke baby is een uitdagende klus! 

Fijne motoriek

Je kleine pakt nu zelfstandig de objecten die hij wil, houdt ze in zijn hand, schudt ze en brengt ze ook naar het mondje. Je baby ontdekt dat hij al veel kan en wordt steeds handiger. 

Zicht

Als je beweegt of praat, volgt je kleine je met zijn blik. Jouw gekke gezichten en je glimlach doet hij graag na 😁. 

Taalontwikkeling

Je baby praat in zijn eigen babytaal en maakt veel nieuwe geluiden. Ook hierin doet hij jou graag na. Gezellig kletsen met je baby is goed voor zijn taalontwikkeling. Lees meer over het brabbelen van je baby.

Het slaapritme van je baby

Waarschijnlijk slaapt je baby nu de hele nacht. Hij is een groot deel van de dag actief en heeft daarom steeds meer behoefte aan een goede nachtrust. Een nachtlampje is voldoende. Zo valt hij rustig en in het donker in slaap. De slaapkamerdeur kan je rustig openlaten. Probeer zeker een slaaproutine te creëren: doe je baby na een rustig en ontspannend bad de pyjama aan, leg je kleintje in bed, zing een slaapliedje, geef een dikke knuffel en dan is het tijd om te slapen. Lees meer over hoe je baby slaapt.

Spelletjes voor baby’s van 5 maanden

Na 5 maanden ziet je baby veel beter. Hij kan kleuren en details duidelijk onderscheiden. Ook zijn gehoor is beter ontwikkeld.

  • Speelgoed dat geluid maakt is genieten, dankzij zijn betere gehoor.
  • Ook de motoriek van je baby gaat snel vooruit. Baby’s slaan hun speelgoed gauw op hun hoofd. Kies daarom speelgoed, dat gemaakt is van stof of lichtgewicht plastic.
  • Je baby kan nu ook veel beter voorwerpen vastpakken en ermee spelen. Ringen die hij kan oppakken zal hij zeker leuk vinden.
  • Als je je kleine naar verschillende soorten muziek laat luisteren, went hij aan de diverse klanken en ritmes. Houd je van zingen? Laat je dan helemaal gaan.