Hoe werkt de MENSTRUATIECYCLUS precies?
Het vrouwelijk lichaam zit knap in elkaar. Als je zwanger wilt worden, helpt het om je lichaam goed te kennen. Meer kennis over je menstruatiecyclus vergroot de kansen op een zwangerschap.
Wat is de menstruatie?
Als meisje word je voor het eerst ongesteld als je tussen de 10 en de 16 bent. Je menstrueert niet als je zwanger bent of in de overgang komt. De rest van je vruchtbare jaren verlies je maandelijks bloed. Hoewel het niet altijd fijn is, is het een goed teken. Je lichaam doet precies wat het moet doen.
Hoe werkt de menstruatiecyclus?
Je menstruatiecyclus bestaat uit twee hoofdfasen. Een fase vóór en een fase na je eisprong. In de eerste fase van je menstruatiecyclus bereidt je lichaam zich voor op de eisprong. Er groeit een eiblaasje in een van je eierstokken. In de tweede fase na je eisprong wordt de eicel bevrucht en ben je zwanger. Als het eitje niet wordt bevrucht en zich innestelt, word je dus ongesteld. Om hier meer inzicht in te krijgen, kun je je ovulatie berekenen. Zo weet je beter in welke fase van je menstruatiecyclus je zit. Als je zwanger wilt worden, bereken je zo gemakkelijk je meest vruchtbare dagen. Ook een ovulatietest biedt uitkomst als je wil weten wanneer je vruchtbare dagen zijn.
Fases in je menstruatiecyclus
Tijdens je menstruatiecyclus gaat je lichaam verschillende fases door. Je hele menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Dit is soms wat langer en soms wat korter. De stappen waar je doorheen gaat tijdens je menstruatiecyclus zien er als volgt uit.
Je menstruatie
De dag dat je ongesteld wordt, is de eerste dag van je menstruatiecyclus. De dag ervoor was de laatste dag van je vorige menstruatiecyclus. Het baarmoedervlies dat was opgebouwd, stoot je lichaam nu weer af. Ook wordt het onbevruchte eitje afgestoten. Je bloedingen duren twee tot acht dagen.
Ontwikkeling van de eicel
Er rijpt een eicel in één van je eierstokken. De eicellen zitten al in je lichaam als je geboren wordt. Door het hormoon oestrogeen rijpt de eicel. In welke eierstok de eicel rijpt, staat niet van tevoren vast. Het rijpen van een eicel kan tussen de 21 en 35 dagen duren. Vlak voordat de eicel rijp is, wordt ook je baarmoederslijmvlies dikker. Het sperma wordt zo gastvrij ontvangen. Sperma kan een paar dagen in jouw lichaam overleven. Het moment vlak voor je eisprong behoort tot je meest vruchtbare dagen. Dit is ongeveer één tot twee dagen voor je ovulatie.
De ovulatie of eisprong
Er komen nog meer hormonen vrij die helpen bij het rijpen van de eicel. Als de eicel rijp is, barst deze open. De eicel springt uit de eierstok. Binnen 24 uur na je ovulatie kan je ook nog zwanger worden. Sommige vrouwen voelen aan hun lichaam dat het ovuleert. Het lijkt soms een beetje op menstruatiepijn. Ook zijn je borsten misschien wat gevoeliger en heb je meer zin om te vrijen. Na je eisprong gaat het hormoon progesteron aan de slag. Je baarmoederwand wordt klaargemaakt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Ook zorgt dit hormoon ervoor dat er geen nieuwe eicellen rijpen.
Je bent zwanger of het eitje wordt afgestoten
Het spannende moment breekt nu aan. Ben je zwanger of niet? Als je eitje wordt afgestoten, word je ongesteld. Je menstruatiecyclus begint weer opnieuw. Je lichaam maakt zichzelf weer klaar door het extra baarmoederslijmvlies op te ruimen. Dat merk je door je bloedingen. Begint je menstruatie niet, dan ben je misschien wel zwanger. Dit is het moment waarop je een zwangerschapstest kunt doen.
Afwijkende of uitblijvende cyclus
Blijft je menstruatie uit, dan is dit mogelijk een teken dat je zwanger bent. Helaas is dat niet altijd zo. Er kunnen ook andere redenen zijn waarom je niet ongesteld wordt. Anticonceptie zorgt er soms voor dat je niet ongesteld wordt. Ook stress en weinig slaap schoppen je menstruatiecyclus in de war. Heb je veel buikvet, dan worden je eisprongen minder. Afvallen kan dus helpen om een regelmatige menstruatiecyclus te krijgen. Probeer niet te snel af te vallen, want ook dit schopt je cyclus in de war.
Daarnaast kan het uitblijven van je menstruatie ook een hele natuurlijke oorzaak hebben, namelijk de overgang. Als je in deze fase terecht komt, wordt je menstruatie onregelmatiger. Dit proces start als je ongeveer 45 bent.
Vragen over je menstruatiecyclus?
Heb je tijdens je menstruatiecyclus last van klachten? Blijft je menstruatie uit zonder dat je zwanger bent? Met deze en andere vragen kun je terecht bij je huisarts.