Baby BRABBELEN: lekker samen kletsen!
Peuters kletsen je de oren van het hoofd. Voordat het zover is, beginnen baby’s met brabbelen. Je baby brabbelt niet? Op verschillende manieren kun je het brabbelen van je baby stimuleren.
Wanneer gaat een baby brabbelen?
Het brabbelen van je baby is een grote stap in zijn spraak- en taalontwikkeling. Hij begint daarmee als hij ongeveer vier maanden oud is. De cognitieve ontwikkeling van je baby kent verschillende fases. Het brabbelen is daar één van. Je kleine lijkt hele gesprekken met zichzelf te voeren. Het brabbelen van je baby kan je niet verstaan. De eerste maanden van hun leven maken baby’s over de hele wereld dezelfde brabbelgeluiden. Ook dove baby’s brabbelen. Rond een jaar beginnen de brabbelgeluiden van je baby te lijken op de melodie van de taal in zijn omgeving. Als je kleine ongeveer acht maanden is, zal hij wat woorden begrijpen uit jouw taal.
Waarom brabbelen baby’s?
Om uiteindelijk goed te leren praten oefenen baby’s veel. Je baby begint eerst met brabbelen. Hij oefent hiermee zijn stem. Je kindje ontdekt dat hij met zijn stem verschillende klanken kan maken. Hij maakt verschillende geluiden en doet dit op wisselende toonhoogtes. Je baby kan hier zelf vaak enorm van genieten! Maar voor je eigen trommelvlies kan het soms nogal hard zijn.
De stappen in babytaal
We spreken over brabbelen als je kleine klinkers en medeklinkers combineert. Zo hoor je hem ‘dadada’ zeggen. Hij maakt zijn eigen woorden. Die eigen babytaal heeft nog geen betekenis. Hij maakt wel contact met je via dit brabbelen. Je baby weet dat jij reageert op zijn brabbelen. Dit is één van zijn manieren om jouw aandacht te krijgen. De eerste woordjes volgen na de brabbelfase. Je baby is dan ongeveer twaalf maanden. Aan het brabbelen gaan verschillende stappen vooraf.
Stap 1: Huilen
Veel baby’s beginnen meteen te huilen als ze geboren worden. Huilen is het eerste en enige communicatiemiddel van je kleine. Op deze manier vraagt je baby om hulp. Het is in het begin zoeken wat je kindje bedoelt. Al gauw leer je zijn verschillende manieren van huilen te herkennen. Ook leert je baby jou steeds beter kennen. Hij weet dat hij kan stoppen met huilen als jij zijn kamer binnenkomt. Na een week of zes gaat je baby ook andere geluiden maken.
Stap 2: De eerste geluidjes
Voordat je baby begint met brabbelen, maakt hij eerst andere geluiden. Hij kraait en maakt korte geluiden in de box. De eerste keren dat je kindje geluid maakt, kan hij hier van schrikken. Tussen de drie en vier maanden raakt je kleine geïnteresseerd in de bewegingen van je mond. Hij probeert deze bewegingen na te doen zonder geluid te maken. De combinatie van lipbewegingen, ademhalen en het gebruik van zijn stem is nog te moeilijk. Na deze fase begint het brabbelen.
Je baby brabbelt niet
De meeste baby’s starten met brabbelen als ze tussen de vijf en acht maanden oud zijn. Sommige baby’s slaan de brabbel-fase over. Zij beginnen wel vanaf een maand of tien aan de volgende fase. Het brabbelen van je baby kun je stimuleren. Sommige baby’s kijken en luisteren eerst voordat ze zelf gaan uitproberen. Soms is er wel meer aan de hand. Heb je twijfels? Aarzel dan niet om hulp te zoeken.
Tips om het brabbelen van je baby te stimuleren
Het brabbelen van je baby stimuleer je door veel met hem te praten:
- Gezellig samen kletsen! Klets met je baby als hij op het aankleedkussen ligt.
- Kietel je kleine op zijn buik als je hem aan het verschonen bent. Van kietelen en blazen gaat je kleine vreselijk lachen en kraaien.
- Voorlezen helpt bij de spraak- en taalontwikkeling. Een prentenboek met dierengeluiden die je nadoet, helpt hem bij het onderscheiden van verschillende geluiden.
- Wijs tijdens het wandelen of fietsen dingen aan en vertel erbij wat jullie zien.
- Probeer zelf niet alleen in babytaal met je baby te praten. Wissel het gebruik van babytaal en echte woorden af. Zo leert je kleine spelenderwijs alles begrijpen.
Vragen over baby brabbelen?
Elke baby ontwikkelt zich anders. Probeer je dan ook niet blind te staren op de informatie die je leest. Dit zijn slechts gemiddelden. Je baby brabbelt niet en je maakt je zorgen? Voor vragen over het baby brabbelen kan je terecht bij de huisarts. Ook de arts van het consultatiebureau geeft graag antwoord op je vragen over het brabbelen van je baby.