Welke flesvoeding kiezen voor je baby? Adviezen en tips voor de juiste keuze

De formule van flesvoeding verandert met de leeftijd van je baby

Als u beslist om over te schakelen van borstvoeding naar flesvoeding, is het belangrijk om – in samenspraak met je arts - de juiste formule te kiezen die past bij de leeftijd en de specifieke behoeften van je baby. Flesvoeding moet aangepast worden aan de groei en ontwikkeling van je baby, omdat de voedingsbehoeften veranderen naarmate je kind ouder wordt.

Vanaf de geboorte tot ongeveer 6 maanden, adviseert het WHO uitsluitend borstvoeding. Indien borstvoeding niet je voorkeur heeft of niet mogelijk is, bestaat er een aangepaste formule voor baby’s van 0 tot 6 maanden. 
 
Na zes maanden, wanneer vaste voeding wordt geïntroduceerd bij je baby, verandert de voedingsbehoefte. Het is aangeraden om de borstvoeding verder te zetten of de flesvoeding aan te passen, om de nieuwe voedingsstoffen te ondersteunen, zoals ijzer, dat belangrijk is voor de ontwikkeling van je baby.

Het is ook mogelijk om borstvoeding en flesvoeding te combineren. Dit kan een flexibele oplossing bieden en is vaak een goed alternatief als u tijdelijk niet in staat bent om borstvoeding te geven. Bij de keuze van een flesvoeding moet u echter altijd je pediater raadplegen om te zorgen dat de formule geschikt is voor de specifieke behoeften van je baby.

flesvoeding

Welke hoeveelheden flesvoeding heeft je baby nodig?

De melkbehoefte van een baby hangt af van zijn leeftijd, gewicht en voedingsbehoeften. Gedurende de eerste 4 tot 6 maanden vormt melk de enige bron van voeding. Gemiddeld wordt ongeveer 150 milliliter melk per kilogram lichaamsgewicht per dag aanbevolen. Bijvoorbeeld, een baby van 4 kilo drinkt doorgaans tussen 440 en 750 milliliter melk per dag, verdeeld over meerdere flesjes. Deze hoeveelheid kan variëren afhankelijk van het ritme en de behoeften van elk kind, wat betekent dat sommige baby’s vaker kleine hoeveelheden drinken, terwijl anderen de voorkeur geven aan minder frequente, grotere maaltijden.

Vanaf 4 tot 6 maanden, wanneer vaste voeding geleidelijk in het dieet van je baby wordt geïntroduceerd, zullen de hoeveelheden melk worden aangepast. Op deze leeftijd kan een baby tussen 600 en 900 milliliter melk per dag consumeren, verdeeld over 5 tot 7 flesjes. Het is belangrijk om de aanbevelingen van een kinderarts op te volgen om ervoor te zorgen dat je kind de juiste hoeveelheid melk en vaste voeding krijgt, passend bij zijn specifieke behoeften en groei.

Ten slotte is het cruciaal om de formule correct te bereiden: 1 maatlepel melkpoeder per 30 milliliter water. Forceer je baby nooit om zijn fles leeg te drinken en hergebruik geen restjes.

Tot welke leeftijd moet een baby aangepaste flesvoeding krijgen?

Gezondheidsorganisaties raden aan om flesvoeding te blijven geven tot de leeftijd van 3 jaar, vooral wanneer er sprake is van een onevenwichtige voeding. Hoewel een gezond, gevarieerd dieet voldoende voedingsstoffen zou moeten bieden, blijkt in de praktijk dat veel jonge kinderen niet altijd een uitgebalanceerd dieet hebben. In zulke gevallen kan aangepaste flesvoeding, zoals peutermelk, een waardevolle aanvulling zijn. Deze biedt belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine D, en Omega-3-vetzuren, die essentieel zijn voor de groei en ontwikkeling van je baby. Daarnaast bevat flesvoeding een lager eiwitgehalte, wat in lijn is met de voedingsbehoeften van jonge kinderen.

De hoeveelheid melk die je baby nodig heeft, neemt af naarmate hij of zij meer vast voedsel eet, maar melk blijft een belangrijke bron van voedingsstoffen. Het kan helpen om een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen, zoals ijzer en vitamine D, te voorkomen, die essentieel zijn voor de ondersteuning van een goede groei en de ontwikkeling van botten en het immuunsysteem.

Portrait of a beautiful woman and baby playing on bed,Mum playing with baby on bed

Geleidelijke overgang naar vaste voeding

De overgang van flesvoeding naar vaste voeding of andere soorten flesvoeding dient geleidelijk te gebeuren. Elke verandering in flesvoeding kan een week duren voordat het lichaam van je baby zich volledig heeft aangepast. Het is daarom aan te raden om de overgang stap voor stap door te voeren, zodat je baby de kans krijgt om eraan te wennen. Dit kan niet alleen spijsverteringsproblemen voorkomen, maar zorgt er ook voor dat je baby op een rustige manier kan overschakelen naar de nieuwe voeding. Een progressieve overgang kan helpen om eventuele ongemakken, zoals buikpijn of constipatie, te voorkomen, terwijl het lichaam van je baby zich aanpast aan de nieuwe voedingssamenstelling.

Kan een baby plantaardige melk drinken? 

Het geven van plantaardige melk aan baby's jonger dan 1 jaar, zoals soja-, haver-, rijst- of amandelmelk, wordt niet aanbevolen. Deze plantaardige melksoorten voldoen niet aan de specifieke voedingsbehoeften van zuigelingen en kunnen zelfs schadelijk zijn voor hun gezondheid. Ze bevatten vaak te weinig essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, vitamines en mineralen, die belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van je baby.

Volgens de aanbevelingen van het Kind & Gezin (K&G) is het cruciaal om in het eerste levensjaar uitsluitend te kiezen voor speciale babyvoeding formules die voldoen aan de voedingsnormen voor zuigelingen.

Na het eerste jaar kan plantaardige melk als aanvulling worden overwogen, maar altijd in overleg met een gezondheidsprofessional en als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Wanneer moet u van flesvoeding veranderen?

De behoeften van je baby veranderen naarmate hij of zij groeit, en het is soms nodig om van formule te veranderen. Als je baby symptomen vertoont zoals krampjes, reflux of problemen met de stoelgang, kan het nodig zijn om een andere formule te proberen. Let ook op als je baby de fles niet meer accepteert of moeite heeft met de spenen. Raadpleeg altijd eerst je arts.

Wanneer je een nieuwe formule introduceert, is het normaal dat je baby tijd nodig heeft om zich aan te passen. Raadpleeg je arts om je te helpen bij het kiezen van de flesvoeding, die het best past bij de behoeften van je baby.

Ontdek hier ons volledig aanbod.