De VOORBEREIDING op je zwangerschap
Vaak weet je pas na een aantal weken dat je zwanger bent. Maar juist de eerste weken van je zwangerschap zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Daarom is het verstandig om je al goed voor te bereiden als je de wens hebt om zwanger te worden.
Als je zwanger wilt worden, besteed dan extra aandacht aan de volgende dingen:
- Chronische ziektes: sommige chronische ziektes hebben wat extra aandacht nodig als je zwanger wilt worden. Neem daarom contact op met je verloskundige of gynaecoloog als bij jou sprake is van diabetes, een hoge bloeddruk, een schildklierziekte, epilepsie, trombose, astma, depressies of angststoornissen.
- Erfelijke ziektes: het kan zijn dat er in de familie van jou of je partner een erfelijke ziekte voorkomt, zoals een spierziekte, het downsyndroom, een open ruggetje of taaislijmziekte. Als dat het geval is, bespreek dit dan altijd met je huisarts, zodat je hier rekening mee kunt houden bij een zwangerschap. Je huisarts kan je eventueel doorverwijzen voor onderzoek.
- Werkomstandigheden: bepaalde werkomstandigheden kunnen schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid van jou en je partner, bijvoorbeeld chemische stoffen en stralingen. Ga na of er risico’s zijn op jouw werkvloer en bespreek dit eventueel met een bedrijfsarts.
- Vaccinaties: als je als kind niet bent ingeënt tegen rode hond, doe dat dan alsnog voordat je zwanger wilt worden. En als je in de zorg of het basisonderwijs werkt en nog nooit de waterpokken hebt gehad, is het ook verstandig om je daartegen te laten inenten.
- Medicijngebruik: als je medicijnen gebruikt of gaat gebruiken, laat je huisarts dan weten dat je zwanger wilt worden. Sommige medicijnen zijn niet helemaal veilig voor je zwangerschap.
- Seksueel overdraagbare aandoening: heb jij of heeft je partner de laatste jaren wisselende seksuele contacten gehad? Laat dan een soa-test doen. Als het nodig is, kun je nog worden behandeld voordat je zwanger wordt.
- Voeding en beweging: een gezond lichaam is een belangrijke voorwaarde voor een gezonde zwangerschap. Eet gezond en gevarieerd en zorg voor voldoende beweging. Als je te mager of te zwaar bent, probeer dan op een gezond gewicht te komen.
- Foliumzuur: foliumzuur is een belangrijke vitamine voor een ongeboren kindje. Het is verstandig om dagelijks een supplement (0,4 mg per dag) te slikken zodra je stopt met je anticonceptie.
- Verre reizen: in sommige landen is er een verhoogde kans op bepaalde infecties, zoals malaria, cholera of gele koorts. Als je een verre reis wilt maken, bespreek dan met je huisarts of GGD wat de mogelijke risico’s zijn en of je inentingen nodig hebt.
Roken, alcohol en drugs: deze middelen verminderen de vruchtbaarheid van jou en je partner en zijn schadelijk voor je kindje. Stop daarom voordat je zwanger wilt worden met