ETEN als je zwanger wilt worden
Wil je zwanger worden? Dan is het verstandig meteen al op je voeding te letten. Daarvoor zijn verschillende redenen. En is het eenmaal zover, dan zijn de eerste weken cruciaal voor de ontwikkeling van je baby. Jouw voeding is nu dus extra belangrijk!
Gezond eten en zwanger worden
Een fit lijf vergroot de kans op een zwangerschap. Daarbij hoort een gezonde levensstijl, met regelmatige beweging het liefst een half uur per dag en uiteraard gezonde voeding. Jouw voedingspatroon kan namelijk je vruchtbaarheid beïnvloeden. Dat geldt ook voor het voedingspatroon van je partner. Met een gezonde leefstijl zorg je ervoor dat jullie hormonen in balans zijn.
Voeding voor de ontwikkeling van je ongeboren baby
Als je zwanger bent, kom je daar vaak pas na een paar weken achter. En juist die eerste weken zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van je ongeboren kindje. In die weken worden namelijk de organen aangelegd. Omdat je baby zijn voedingsstoffen via jou binnenkrijgt, is het verstandig om zelf te letten op wat je eet. Daarmee geef je je baby de beste start.
Zo zorg je voor een gezond voedingspatroon
Je weet ongetwijfeld dat je veel groente en fruit moet eten. Maar waar kun je nog meer rekening mee houden? Zes gouden tips.
1. Varieer!
Groente en fruit zijn onmisbaar in een goed voedingspatroon, omdat ze veel vitamines bevatten en zorgen voor de opname van ijzer (zie punt 2). Maar probeer daarmee ook te variëren. Hetzelfde geldt voor vlees(vervangers) en vis. En denk ook aan (ongezouten) noten, pitten en zaden. Idealiter bestaat een voedingspatroon uit:
- 55% complexe koolhydraten: deze zitten bijvoorbeeld in fruit, bonen, bruine rijst en volkorenbrood;
- 30% gezonde (onverzadigde) vetten: deze zitten bijvoorbeeld in vis, olijfolie en noten;
- 15% eiwit: deze zitten bijvoorbeeld in kip, vis, magere yoghurt, cottage cheese, tofu en avocado.
2. Zorg voor voldoende ijzer
Tijdens je zwangerschap moet je lichaam meer bloed aanmaken voor je baarmoeder, placenta en baby. Daarvoor heb je ijzer nodig. Krijg je dat te weinig binnen, dan kan er bloedarmoede ontstaan. Zorg dus dat je ijzerrijke producten gebruikt, zoals bladgroenten, peulvruchten, volkoren brood en vlees.
3. Zet twee keer per week vis op het menu
In vis zitten veel belangrijke vetzuren die zorgen voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van je kindje. Zorg dat je één keer per week vette vis eet, zoals zalm of haring, en kies de andere keer voor witvis, zoals kabeljauw. Roofvissen, zoals zwaardvis, koningsmakreel en verse tonijn, kun je beter vermijden, omdat daar kwik en dioxines in zitten die schadelijk kunnen zijn voor je kindje.
4. Vermijd de volgende producten
Sommige producten kunnen schadelijk zijn voor je kindje. Dat zijn voornamelijk rauwe varianten van vlees, vis en zuivel (kaas, eieren, melk). Ook bepaalde kruiden kun je beter niet (te vaak) gebruiken. Kijk hier voor een overzicht van wat je beter niet (te veel) kunt eten en drinken tijdens je zwangerschap.
5. Stop met alcohol
Waarschijnlijk een open deur, maar toch: alcohol is schadelijk voor je kindje. Stop er daarom mee op het moment dat je zwanger wilt worden. Alcohol heeft ook invloed op de vruchtbaarheid van je partner. Dus ook voor hem kan het verstandig te zijn te stoppen.
6. Drink veel water en gebruik kruidenthee
Zorg voor minstens twee liter vocht per dag. Probeer je cafeïne-inname te beperken tot één kop per dag. Drink daarom ook liever kruidenthee dan zwarte thee.
Neem supplementen: foliumzuur en vitamine D
Waneer je stopt met voorbehoedsmiddelen, start je liefst direct met het gebruik van foliumzuur (vitamine B11). Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van neuraalbuisdefecten. Het advies is om dagelijks 400 microgram in te nemen. Dit blijf je gedurende de hele zwangerschap doen. In de eerste twee maanden van de zwangerschap is het het meest belangrijk.