Als je zwanger bent, kun je er niet omheen; zwangerschapshormonen. Misschien vond je de hormonen niet altijd fijn, maar ze hebben een essentiële functie voor jou en je kindje, ook na je zwangerschap. Lees hier wat deze hormonen precies doen met jou en je lichaam en hoe jij je weer jezelf kunt voelen.
De invloed van hormonen na de zwangerschap
Hormonen tijdens de zwangerschap hebben een belangrijke functie voor de ontwikkeling van je kindje. Hormonen hebben weer een andere rol tijdens het geven van borstvoeding. Maar ook kunnen hormonen na zwangerschap nog invloed hebben op jou en je lichaam.
- Progesteron
Sleutels kwijt of portemonnee vergeten, het zijn symptomen van zogeheten zwangerschapsdementie. Tijdens je zwangerschap neemt de hoeveelheid van dit hormoon in je lichaam toe, waardoor ook na de zwangerschap dit hormoon nog niet gelijk verdwenen is. Progesteron heeft een remmende werking op bepaalde delen in de hersenen, zoals bijvoorbeeld de hypofyse. - Oestrogeen
Het vrouwelijke geslachtshormoon veroorzaakt tijdens en na de zwangerschap onder andere stemmingswisselingen en misselijkheid. - hCG
Dit hormoon veroorzaakt (helaas) misselijkheid, vermoeidheid en veelvoudig moeten plassen. - Relaxine
Je bevalling wordt hier makkelijker van, maar dit hormoon gaat gepaard met rugklachten en bekkeninstabiliteit waar je ook na de zwangerschap mee te maken kan hebben. - Oxytocine
Naast dat Oxytocine onder andere zorgt voor de bevruchting en weeën, wordt Oxytocine ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Dit hormoon stimuleert de hechting tussen jou en je kindje. Kan jij ook geen genoeg van dit hormoon krijgen?
Ontzwangeren: symptomen
Het herstel van je lichaam na de zwangerschap wordt ook wel ontzwangeren genoemd. Soms kan het wel 9 maanden (of langer) duren voordat je lichaam weer helemaal hersteld is. De meest voorkomende klachten tijdens het ontzwangeren zijn:
- Vermoeidheid;
- Vergeetachtigheid;
- Hoofdpijn;
- Duizeligheid;
Vraag in deze periode niet te veel van jezelf. Red je het even niet alleen? Dan kun je wellicht je omgeving om hulp vragen.
Je stemming na 9 maanden
Hormonale veranderingen zorgen ervoor dat je emotionele toestand voortdurend verandert. Vooral de hormonen oestrogeen en progesteron zijn de oorzaak van jouw stemmingswisselingen. Hier enkele tips die je kunnen helpen om te gaan met stemmingswisselingen:
- Praat met mensen in je omgeving over wat je allemaal meemaakt, je zult zien dat je niet de enige bent.
- Ga lekker sporten, wandelen, zwemmen of neem een massage om lekker te ontstressen.
5 manieren om je voor het eerst weer jezelf te voelen
Het krijgen van een kindje zet je leven op z’n kop. Je zult nog routines moeten vinden voor jou en je kindje en dit kan best lastig zijn. Ook om je weer jezelf te voelen. Deze 5 manieren kunnen je hierbij helpen:
- Neem voldoende rust. Het is misschien een open deur, maar als je net een kindje hebt gekregen, vergeet je snel je eigen behoeften. Pak extra rustmomentjes. Zo krijgen je lichaam en geest weer ruimte om bij te komen.
- Gezond eten. Het is goed om ook na je bevalling gevarieerd en gezond te eten. Gezonde voeding draagt bij aan je lichamelijke en emotionele herstel en het zorgt ervoor dat jij lekkerder in je vel gaat zitten.
- Sporten en bewegen. Sport en beweging is goed voor iedereen. Houd je niet van de sportschool? Een lekker lange wandeling buiten met je kindje in de kinderwagen kan ook heerlijk zijn.
- Me-time. Misschien lijkt het onmogelijk met een kleintje, maar het is belangrijk om af en toe ook aandacht aan jezelf te geven en tijd te besteden aan de dingen waar je blij van wordt.
- Neem de tijd. Elke mama heeft de tijd nodig om de oude te worden.
Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!
Nutrilon
-
10 tips om samen in balans te blijven
-
Samen er op uitgaan
-
Leuke uitjes
-
5 tips voor een ontdekkingstocht
-
Hormonen in balans
-
Ontzwangeren
-
Hoe krijg ik mijzelf weer terug?
-
Samen op ontdekkingstocht
-
Contact maken met je kleintje is een feestje!
-
Hoe stimuleer je het contact met je kindje?
-
Tips voor de nachtvoeding
-
Samen spelen versterkt jullie band
-
Redenen waarom spelen goed is voor de ontwikkeling van je kindje
-
Taal en muziek
-
Motoriek