Je kindje gaat steeds meer op avontuur en ontdekt de wereld door te pakken, voelen en proeven. Hoe ga jij om met de weerstand en het immuunsysteem van jouw kindje? Je kunt als ouder een handje helpen om de weerstand te ondersteunen. Hoe? Lees en ontdek het snel.
Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!
Ga naar buiten!
- Buiten zijn is gezond. Een gezonde blos op de wangen, voor het eerst in de regen of sneeuw en nieuwe ontdekkingen doen. Contact met bijvoorbeeld (gras)pollen of zand draagt bij aan de weerstand van je kindje. Lekker spelen in de zandbak, kruipen door het gras is alleen maar goed en een feestje voor je kindje!
- Nieuwe vriendjes. De meeste kindjes zijn gek op dieren. Konijntjes, geitjes of katjes. Laat je kindje (op een veilige manier) vriendjes maken en het immuunsysteem doet zijn werk. Breng een bezoekje aan de kinderboerderij of dierentuin.
- Samen spelen. Niets is leuker om met een ander kindje op ontdekking te gaan. Samen spelen helpt ook nog eens bij het ontwikkelen van de weerstand. Hoe fijn is dat!
Zelf ontdekken is leuk
- Nieuwe ontdekkingen. Kleine handjes, vlugge vingertjes. Je kindje pakt alles vast, stopt dingen in zijn mond en leert nieuwe structuren kennen. Verschillende vormen, diktes en materialen bijvoorbeeld. Ze ontdekken, ze bouwen weerstand op én ze ontwikkelen zich. Een tip om samen te doen: Verzamel verschillende materialen en doe ze in een mandje. Zoals schelpjes, veertjes, stukjes hout, stenen of blaadjes. Verwonder je als een kind en ontdek samen alle soorten structuren. Let op! Pas op met kleine voorwerpen, je kindje kan ze in zijn mondje stoppen en hierdoor stikken ze makkelijk.
- Zelf ervaren. De meeste kindjes kunnen nieuwe ontdekkingen als onprettig ervaren. Zand in de zandbak is hier een goed voorbeeld van. Zand is voor een baby één van de verwonderende elementen in hun eerste levensjaar. Zand voelt nat, droog, kleeft of verdwijnt tussen de vingertjes. Geen paniek als je kindje een keer zand eet! Zand is niet schadelijk, maar probeer het zo veel mogelijk te voorkomen.
- Alles aanraken. Zodra je kindje zich een beetje zelfstandig kan voortbewegen, gaat hij op onderzoek uit. Je kindje raakt geboeid door oorzaak-gevolg verbanden. Hij drukt op een knopje en de prullenbak gaat open en als hij aan de knop op de tv zit, gaat de tv aan. Zo zal hij veel dingen onderzoeken en aanraken, zowel binnen- als buitenshuis.
Laat je kindje zoveel mogelijk zelf ervaren (mits veilig), zonder er continue bovenop te zitten. Dit stimuleert zijn ontwikkeling en draagt bij aan de opbouw van de weerstand.
Hulp van vitamines
Hoe fijn is het als je het immuunsysteem van je kindje kan ondersteunen door het geven van vitamine D? Deze vitamine ondersteunt je kindje met een goede weerstand.
- Prakken, shaken, pureren. Broccoli, wortels, aardbeien en sinaasappels bevatten heel veel vitamine C en kun je op heel veel manieren klaarmaken. Ook paprika, meloen en kiwi bevatten veel vitamines.
- Nog meer fruit. De blauwe bes is populair vanwege zijn antioxidanten. Ook bevat de bes weinig calorieën maar wel veel vezels, vitamine C.
- Bijzonder goed. Noten zou je misschien niet snel aan je kindje geven, omdat ze deze nog niet goed kunnen kauwen. Maar je kunt wel een notenpasta gebruiken.
- Vitamine D. Via de voeding is het lastig om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Geef je kindje dagelijks die aanvulling door middel van een vitamine D supplement. Bijvoorbeeld elke dag na het eten in de vorm van druppels of tabletten. Tot de leeftijd van 4 jaar is het advies van de Gezondheidsraad om dagelijks 10 microgram extra vitamine D te geven.
Leuke uitjes met je kleine avonturier
Om je kindje de wereld te laten ontdekken, kun je hem meenemen naar verschillende plekken. Het kan soms zo simpel zijn. Dit zijn leuke plekjes waar je samen met je kindje op ontdekkingsreis kan:
- De kinderboerderij is een groot avontuur. Je kindje leert nieuwe dieren en geluiden kennen en er zijn dieren die ook nieuwsgierig zijn naar jouw kindje.
- Het bos is in elk seizoen een heerlijke plek om samen naartoe te gaan. Je kunt er lekker wandelen, beestjes kijken, takken zoeken en verschillende blaadjes verzamelen.
- Pak de fiets en zet je kindje voorop, dan kan hij volop genieten van alle dingen op de route. Het is ook leuk om te stoppen en ergens de eendjes te voeren, of bij een speeltuin te spelen waar jullie nog niet eerder zijn geweest.
Nutrilon ondersteunt de weerstand tijdens al jullie uitjes
Wanneer je kindje nog in je buik zit, zorg jij als moeder voor het immuunsysteem van je baby. Na de geboorte bouwt je kindje zijn immuunsysteem zelf verder op. De darmen van je kleintje spelen hierin een grote rol! Om het immuunsysteem zo goed mogelijk te ondersteunen, is een start met goede voeding belangrijk. Borstvoeding is daarbij de beste voeding. Kies je toch voor flesvoeding, dan kan vanaf 6 maanden Nutrilon opvolgmelk met vitamines A, C en D, zoals andere opvolgzuigelingenvoeding, hierbij helpen. Deze vitamines ondersteunen de normale werking van het immuunsysteem van je kindje. Zo draagt Nutrilon bij aan de weerstand van je kindje tijdens al jullie uitjes.