Gehaktbrood op Vlaamse wijze
45
minuten
Ingrediënten
Voor 2 personen:
- 500 gram gemengd gehakt (kalfs/varkens)
- 1 eetlepel mosterd
- 1 ui
- 1 ei
- 50 gram paneermeel
- 500 gram sperziebonen
- 300 gram aardappelen
- boter om in te bakken
- Peper, zout, suiker
Benodigdheden:
- ovenschotel
- oven
Bereidingswijze
1 Verwarm de oven voor op 180 graden
2 Pel de ui en snipper in hele kleine stukjes
3 Meng het gehakt met het ei, de gesnipperde ui, het paneermeel en de mosterd. Gebruik hiervoor een houten lepel. Kruid met peper en zout.
Tip: Het mengsel moet sappig en tegelijk stevig zijn. Als je makkelijk een balletje kunt rollen, dan zit je goed. Is het mengsel te kleverig? Voeg dan wat extra paneermeel toe.
4 Kneed de gehaktbal tot een mooi broodje
Tip: maak je handen nat om het broodje te vormen
5 Bak het gehaktbrood 3 à 4 minuten aan elke kant in bruisende boter, zodat het een goudbruin korstje krijgt.
6 Leg het vleesbrood in een ovenschotel
7 Schuif het gehaktbrood in de hete oven van 180° gedurende 40-50 minuten
Eventueel kun je het gehaktbrood af en toe besprenkelen met wat braadvocht
8 Schil de aardappelen en kook deze 20 minuten gaar in water, eventueel met een snufje zout
9 Dop de sperziebonen en kook deze gaar in 20 minuten, eventueel met een snufje zout
10 Snij het gehaktbrood in plakken van ongeveer een centimeter dik. Serveer het vlees met de sperziebonen en aardappelen. Werk de borden af met wat scherpe kwaliteitsmosterd.
Smakelijk!