HUILENDE BABY? 8 anti-huil tips!
Gek kun je ervan worden: de jammerende geluidjes of dat harde gebrul dat niet op lijkt te houden! Konden baby’s maar praten! Dan konden ze je gewoon vertellen wat er aan de hand is bij. Maar huilen is nou eenmaal de enige manier die jouw uk heeft om jou iets duidelijk te maken: van vieze luier tot honger en van pijn tot moe zijn. Soms huilt een baby zo veel dat we van een huilbaby spreken.
Huilende baby: 2 tot 3 uur per dag
Schrik niet: een baby huilt, zeker in de eerste maanden, gemiddeld 2 tot 3 uur per dag. De pieken liggen meestal tussen 5 uur ’s middags en 11 uur ’s avonds. Dit is heel normaal en het wordt na een week of 8 vanzelf minder. Gebeurt dat niet, of huilt een baby nog meer, dan spreken we vaak van een huilbaby. Troost je baby zoveel je kunt. Lekker dicht bij mama of papa zijn voelt goed. Niet dat het huilen dan meteen over is. Ook dat even jammeren hoort erbij.
Wanneer is mijn baby een huilbaby?
Er is echt sprake van een huilbaby als je kind:
- minimaal drie weken lang,
- drie dagen per week,
- drie uur per dag huilt.
Echte oorzaken zijn er vaak niet te vinden. En ook hiervoor geldt: het gaat meestal vanzelf over. Maar als je je zorgen maakt of als je er zelf onrustige van wordt, neem dan contact op met het consultatiebureau of je huisarts. Het is goed je zorgen te delen.
Huilen is communiceren
Het is niet leuk als je baby huilt, maar het heeft een functie. Het is een manier van communiceren. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor dat huilen. Gelukkig leer je je kind heel snel kennen en kun je aan het soort huilen vaak al horen wat er van je verwacht wordt. Herken jij de verschillende huiltjes van je baby?
De honger-huil!
Als je baby honger heeft, dan is huilen een manier om dat aan te geven. Maar als je goed oplet dan zul je ontdekken dat je baby al eerder hongersignalen afgeeft. Onrustig worden, op de vingertjes sabbelen, smakgeluidjes maken, op je schoot de hele tijd richting je borst draaien. Allemaal tekenen dat er honger in het spel is. Als het je lukt op die eerste signaaltjes te reageren, kun je misschien voorkomen dat je baby huilt vanwege honger. Op sommige dagen wil een baby meer en vaker drinken dan normaal. Dit worden ook wel groeispurten genoemd.
De zuigbehoefte-huil
Heeft je baby voldoende gedronken? En het huilen blijft? Baby’s hebben een grote zuigbehoefte. Zeker als je uk snel klaar is met drinken, kan het huilen een teken zijn van behoefte aan zuigen. Probeer je baby op je pink te laten zuigen of overweeg een fopspeentje.
De krampjes-huil
Een baby die na de voeding ontroostbaar huilt, beentjes optrekt, windjes laat en een rood hoofd krijgt? Dan heeft je uk waarschijnlijk last van krampjes. Dat is niet ernstig, maar wel vervelend voor je kind en niet leuk om te zien voor jou. Je kunt de “pijn” wel verlichten. Lees hier 6 tips tegen krampjes.
De onbehaaglijke-huil
Ligt je baby met een vieze of volle luier? Heeft je uk het koud of te warm? Wat zou jij doen als je je zo onbehaaglijk voelt en niet kunt praten? Probeer het euvel op te lossen en het huilen stopt waarschijnlijk snel.
De ziek-zijn huil
Voelt je baby zich niet lekker, is er sprake van koorts, heel veel overgeven, of lusteloosheid, dan huilt je baby natuurlijk ook. Als huilen samengaat met andere verschijnselen kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Vertel wat er aan de hand is.
De ik-wil-bij-je-zijn-huil.
Veel kinderen houden van geborgenheid, de warmte, hartslag en stem van de ouders. Probeer je kind die geborgenheid te geven. Heerlijk natuurlijk, geniet er ook vooral van. Maar het kan soms lastig zijn omdat je ook dingen wilt doen. Overweeg een draagzak of draagdoek waardoor je kind vlak bij je is, maar jij wel je handen vrij hebt.
De 8 beste anti-huil tips voor je huilende baby
Sommige baby’s huilen altijd even als ze alleen gelaten worden maar vallen dan snel in slaap. Andere baby’s huilen wat langer voor ze stil worden. Hier een aantal anti-huil tips die vaak effectief zijn, op een rijtje.
1. Zorg voor regelmaat
Het klinkt raar, maar je baby went snel aan een bepaald ritme. Zorg voor vaste momenten op dag. Denk aan het badje, het liedje voor het slapen gaan, het even op de bank na de voeding, vast slaapjes. Dat is rustiger voor je kind.
2. Creëer rust
Baby’s kunnen overal slapen als ze moe zijn. Maar constant in een omgeving waar voortdurende prikkels zijn kan je baby extra moe maken. Juist oververmoeidheid kan je baby huilerig maken. Een rustige omgeving is dan de oplossing. Dat betekent ook een rustige wieg of box die niet vol ligt met speelgoed of knuffelbeesten. En als je gaat wandelen: ga liever naar een park dan door een drukke straat met veel verkeer.
3. Houd je baby dicht bij jou
Negen maanden lang was je baby bij jou in je buik. De grote wijde wereld kan dan soms wat alleen voelen. Je baby is graag dicht bij jou: dat geeft geborgenheid. Draag je kindje tegen je aan in een draagzak of draagdoek, want jouw hartslag kalmeert. In een draagdoek ligt je kindje ook nog eens in een ronde houding en dat vinden veel baby’s fijn.
4. Stevig inpakken
Voor sommige baby’s is inbakeren (strak in een doek rollen) fijn, zeker als je uk lastig in slaap valt en onrustig is. Laat je op het consultatiebureau wel goed voorlichten over hoe je op de juiste manier inbakert.
5. Speel muziek of zing
Een rustig muziekje elke keer als je je baby in bed legt, kan helpen bij het vaste slapen-gaan ritueel. Dat kan een babymobiel zijn met een deuntje maar ook een zacht muziekje van Spotify. Of zing zelf zachtjes een liedje voor je uk: jouw stem kan rustgevend werken.
6. Knuffel en streel
Contact maken, daar wordt je baby rustig van. Knuffel je baby of streel zachtjes door de haren of over de rug.
7. Laat het naar jou ruiken
Geuren zijn belangrijk in het contact tussen jou en je baby. Draag een spuugdoekje of een zacht knuffeltje eens een dag bij je onder je kleding en leg dat doekje of knuffeltje daarna in het bedje van je kind. Jouw geur maakt je baby rustig.
8. Zorg dat je zelf ook rustig bent
Het klinkt misschien gek, maar jouw baby voelt het als jij onrustig bent en gehaast. Of als jij je zorgen maakt. Hoe rustiger jij zelf bent, hoe rustiger je baby. Echt!
Huilende baby? Blijf checken
Blijft je baby huilen? Kijk iedere vijf – tien minuten of er iets is, zonder dat je je baby oppakt en wiegt. Zo weet je baby dat je er wel bent, maar dat hij of zij niet altijd aandacht kan krijgen. Meestal stopt het huilen vanzelf. Maar als je je zorgen maakt of als je er zelf onrustig van wordt, neem dan contact op met het consultatiebureau of je huisarts. Het is goed je zorgen te delen.