Ga jij voor een PAPADAG?
De tijd dat zorg voor de baby alleen iets voor moeders was, is definitief voorbij. De helft van alle nieuwe papa’s heeft minimaal een halve ‘papadag’ per week. Dat is fijn voor iedereen: voor papa, voor mama en voor je baby.
Dad life
De eerste lach van je baby, het eerste gebrabbel, samen een blokkentoren bouwen en met de wandelwagen of straks op de fiets boodschappen doen. Als je zo weinig mogelijk van je baby wilt missen en samen een band op wilt bouwen, kies je voor een papadag. Dat is niet alleen ontzettend leuk, ook ontlast je hiermee je partner. Veel moeders zien de papadag als een uitgelezen kans om te werken, zonder dat de kinderen naar de opvang moeten worden gebracht.
Waarom je voor een papadag kiest
Misschien denk je er helemaal niet over na en is het voor jou vanzelfsprekend: jij en je kind een dag met z’n tweetjes. Maar mocht je je beslissing nog niet gemaakt hebben, we geven je een aantal goede redenen voor een vaste papadag.
- Je wilt een hechte band opbouwen met je kind. Veel tijd met elkaar doorbrengen hoort daar gewoon bij. Liefs nog wat meer dan alleen in het weekend. Veel knuffelen, spelen en bij elkaar zijn om elkaar goed te leren kennen.
- Je wilt je partner ruimte geven iets voor zichzelf te doen. Zeker de eerste tijd na de bevalling is best zwaar. Net als jij moet ook zij wennen. Af en toe wat tijd voor zichzelf is dan mooi meegenomen.
- Je wilt je kind niet zo vaak naar de opvang laten gaan. Als je beiden werkt, heb je op dagen dat je allebei werkt opvang nodig. Vind je dat niet zo prettig, verdeel de dagen dat je thuis bent met je kind dan over jullie beiden.
- Je kunt de verzorging op jouw manier doen. Team ‘papa-baby’ regelt het vandaag!
De nadelen van een papadag
Aan een papadag kunnen uiteraard ook nadelen kleven. Een papadag moet natuurlijk financieel wel haalbaar zijn. Minder uren werken, betekent doorgaans ook minder inkomsten. Daarnaast lenen niet alle functies zich ervoor om minder of parttime te gaan werken. Een papamiddag of -ochtend kan dan een fijn compromis zijn. Of misschien past 1 dag per 2 weken vrij wel in jouw werkschema?
Hoe regel je een papadag op je werk?
Op je werk moet je ouderschapsverlof aanvragen. Er is een Europese richtlijn voor die verlofdagen. Deze geldt niet alleen voor mama’s maar ook voor papa’s. Dit betekent:
- Dat je minimaal 3 maanden onbetaald verlof kunt opnemen totdat je kind 8 jaar oud is
- Dat je dit mag opnemen als je een jaar of langer voor dezelfde baas werkt
- Dat je in totaal een periode van 26 keer het aantal uren dat je per week werkt mag opnemen
- Dat je het verlof niet direct hoeft op te nemen na de geboorte. Later mag ook
- Dat je het verlof 2 maanden voor je het wilt laten ingaan moet aanvragen
- Dat je werkgever ouderschapsverlof niet mag weigeren
- Dat je de uren ouderschapsverlof niet betaald krijgt. Sommige werkgevers betalen wel het loon (gedeeltelijk) door. Dit hangt af van je cao of van aanvullende arbeidsvoorwaarden
Zie je minder salaris niet zitten, of is dat financieel niet mogelijk? Je kunt ook kijken of je jouw werkweek anders kunt inrichten. Ga bijvoorbeeld in plaats van 5 x 8 uur, dagen van 9 of 10 uur maken, zodat je een halve of hele dag per week thuis kunt zijn.
Papadag of thuiswerken?
Klinkt relaxed een dagje thuiswerken en ondertussen op de kleine passen. Want die slaapt toch wel. Helaas is de praktijk vaak anders en heeft je uk net honger terwijl je een telefonische vergadering hebt gepland, is je kleine mannetje of meisje onrustig en huilerig, of heeft je uk toevallig net op jouw thuiswerkdag helemaal geen behoefte aan slaap. Als jij je thuiswerk kunt aanpassen aan het ritme van je baby, dan is het natuurlijk een pracht oplossing. Maar als dat niet lukt, werkt het alleen maar frustratie in de hand. Denk er dus goed over na.