Bouwen aan TEAM PAPA-BABY
Sommige kersverse papa’s lijken vanaf seconde 1 na de geboorte geknipt voor hun nieuwe rol. Ze zijn op slag verliefd, houden de baby vast alsof ze het al jaren gewend zijn, praten tegen hun baby en een luier verschonen is easy-peasy. Hoor jij niet bij deze categorie? Helemaal niet erg; je bent zeker niet de enige! Zo’n nieuw gezinslid erbij is best even wennen. Tijdens al dat wennen, kun je ook werken aan de band met je zoon of dochter. Vanaf seconde 1 al.
De eerste kennismaking tussen papa en de baby
Toegegeven: de kersverse mama kent jullie baby waarschijnlijk net wat beter dan jij. Ze heeft de bewegingen gevoeld, weet wanneer jullie kind graag slaapt of juist in actie komt. En ook jullie baby kent mama waarschijnlijk net wat beter. Haar stem hoorde jullie uk namelijk de hele dag door; ze waren immers 9 maanden echt samen. Oké een kleine “achterstand” voor jou dus, maar nu komt jouw inhaalspurt. Door lekker veel en dicht bij jullie baby te zijn, wennen jullie aan elkaar en leren jullie elkaar kennen.
Huid op huid contact na de geboorte
Als de baby na de bevalling een tijdje bij mama heeft gelegen, is het jouw beurt om de nieuwe wereldburger vast te houden. Een baby vindt het fijn om op je blote huid te liggen, zonder kleding of doeken ertussen. Lekker warm en je kleintje kan zo ook wennen aan jouw geur en hoort je hartslag. Perfecte basis voor de hechting. Leg jullie mini dus bijvoorbeeld op je borst, met het buikje naar je toe. Houd het ruggetje ook warm door een doek om jullie heen te leggen of je baby te bedekken met je warme handen. Kan jullie baby, door omstandigheden, niet meteen bij de mama liggen? Dan is jullie uk natuurlijk meteen welkom bij jou. Vlak na de geboorte zijn baby’s erg alert; ze hebben de oogjes open en zijn wakker. Ideaal als jullie goed willen kennismaken.
Je zult merken dat je baby reageert op je ademhaling; als je veel praat of lacht wordt je uk onrustig, als je regelmatig en diep inademt valt je kleintje misschien wel in slaap.
Band opbouwen met je pasgeboren baby
Sommige papa’s kiezen ervoor om tijdens de kraamweek te werken en vrije dagen daarna op te nemen. De kraamhulp is er immers om zorg uit handen te nemen.
Maar, de kraamhulp is er juist ook om jullie alles te leren. Daar kun je van profiteren. Zo ben je in no time een papa die nergens zijn handen meer voor omdraait. Ga ook regelmatig even lekker naast je partner liggen of zitten om samen te genieten van jullie wondertje. Als de kraamhulp in de kamer aan het werk is, kun je gerust vragen of jullie een momentje met zijn drietjes mogen zijn. Ze zal best begrijpen dat jullie wat privacy nodig hebben om de bevalling te verwerken en emoties te delen.
Jullie band hechter maken
Ook in de weken na de bevalling kun je blijven werken aan een band met je baby. Mama mag dan wel een belangrijke taak hebben met het geven van borstvoeding, ook jij kan veel doen bij de verzorging van jullie uk. Als je hier betrokken bij bent, zal je je kindje binnen no time goed leren kennen.
- Houd de baby vaak vast. Bijvoorbeeld als jullie kind een boertje moet laten, tijdens een rondje ‘wandelen’ door de woonkamer, tijdens een relaxte zondagochtend in bed (lekker huid op huid)… Knuffel gewoon zoveel mogelijk.
- Verschoon de luiers, doe de baby in bad, stap samen onder de douche (als je dat durft en als je partner thuis is om de baby over te nemen en af te drogen) en ga mee naar het consultatiebureau.
- Krijgt jullie baby borstvoeding? De eerste afgekolfde melk mag jij in een flesje geven. En bij flesvoeding kunnen jij en je partner het geven van de fles natuurlijk afwisselen.
- Het naar bed brengen of uit bed halen is leuk. Vooral als je baby straks groter is en van blijdschap lacht als jij de babykamer op komt lopen na een slaapje.
- Draag je baby bij uitstapjes in een draagzak.
- Lees regelmatig een boekje voor. Je baby begrijpt er natuurlijk nog niks van, dus eigenlijk kun je zelfs een blog voorlezen! Het gaat vooral om je bekende stem; die is prettig om naar te luisteren. Ook kun je liedjes zingen.
- Speel samen. Trekt jullie baby een gek gezicht of maakt het een vreemd geluidje? Doe dat eens na. Raak je uk aan en benoem daarbij de armpjes, benen, voeten, handen, haren, enz. Hou je baby eens hoog in de lucht en speel ‘vliegtuigje’. Papa’s zijn vaak heel goed in lekker spelen en ravotten!
- Laat je kind proberen je vinger vast te pakken, of je gezicht te betasten. Neem de tijd, en schaam je niet om eens lekker gek te doen!
In no time ben je een pro
Zo’n kwetsbaar hummeltje kan in het begin best een beetje spannend zijn, maar de kraamhulp laat je graag de beste manieren zien om je kindje voorzichtig vast te houden en in bad te doen. Voor je het weet ben je een echte pro en vormen jij een je baby een superteam!