KINDEROPVANG
De meeste kindjes gaan naar een kinderdagverblijf, ook wel crèche genoemd. Hier kunnen ze al terecht vanaf het moment dat ze 6 weken oud zijn. Het grote voordeel van deze vorm van kinderopvang is dat je kindje al op jonge leeftijd leert omgaan met andere kindjes. Een nadeel is dat de kleine bij ziekte meestal niet terechtkan op het kinderdagverblijf. Ook zijn sommige kindjes na een crèchedag wat prikkelbaar omdat ze moeite hebben om alle indrukken van de dag te verwerken.
Het kinderdagverblijf
De meeste kindjes gaan naar een kinderdagverblijf, ook wel crèche genoemd. Hier kunnen ze al terecht vanaf het moment dat ze 6 weken oud zijn. Het grote voordeel van deze vorm van kinderopvang is dat je kindje al op jonge leeftijd leert omgaan met andere kindjes. Een nadeel is dat de kleine bij ziekte meestal niet terechtkan op het kinderdagverblijf. Ook zijn sommige kindjes na een crèchedag wat prikkelbaar omdat ze moeite hebben om alle indrukken van de dag te verwerken.
Gastouderopvang
Wanneer je het een fijner idee vindt dat je kindje wordt opgevangen in een huiselijke omgeving, dan is gastouderopvang wellicht iets voor jou. Hierbij neemt een gediplomeerde kinderverzorgster op vooraf afgesproken tijden de zorg over. Dit kan zowel bij de gastouder thuis als in je eigen huis. Het is wettelijk bepaald dat een gastouder maximaal 6 kinderen tegelijk mag opvangen. Dit is inclusief eigen kinderen tot 10 jaar. De groepen zijn dus kleiner dan bij een kinderdagverblijf, waar meestal 10 kinderen in één groep zitten. Ook is er vaak meer flexibiliteit in de openingstijden. Een nadeel is dat er geen sociale controle is van andere leidsters, zoals dat op het kinderdagverblijf wel het geval is. Ook ben je vaak afhankelijk van één persoon. Wanneer je gastouder ziek is, zal je in sommige gevallen dus zelf op zoek moeten naar een alternatief.
Marleen, moeder van Kim (5), Tom (2,5) en Eva (13 maanden) koos in eerste instantie ook voor de crèche, maar na de komst van haar tweede kindje besloot ze toch een gastouder te zoeken. “Toen we alleen Kim hadden, waren we heel tevreden met het kinderdagverblijf. Maar bij meerdere kinderen vond ik een gastouder fijner. Niet alleen zijn we wat flexibeler in de tijden dat onze kinderen worden opgevangen, ook is het niet zo’n probleem als een kind wat hangerig of ziek is. Bij de crèche is dat toch wat lastiger. Als iemand ziek was, moest één van ons thuisblijven van het werk. Met de komst van Mieke, onze oppas, is dit niet meer het geval. Als een kind echt heel ziek is, dan blijft er natuurlijk nog steeds één van ons thuis, maar anders is Mieke er voor ze. Naast de zorg voor onze kinderen doet ze ook lichte huishoudelijke klusjes. En vaak begint ze al met de voorbereidingen van het eten, zodat we na thuiskomst bijna meteen met z’n allen aan tafel kunnen. Ik ben echt dolblij met haar.”
Tegemoetkoming in de kosten
Steeds meer ouders maken gebruik van formele vormen van kinderopvang. Om het kinderdagverblijf en de gastouderopvang betaalbaar te houden, hebben ouders sinds januari 2011 recht op kinderopvangtoeslag. Let wel: je hebt alleen recht op een tegemoetkoming in de kosten als de organisatie van jouw kinderopvang is geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang. In dit register staan alle formele vormen van kinderopvang die voldoen aan de kwaliteitseisen van de Wet kinderopvang. De toeslag bestaat uit een vaste – en een inkomensafhankelijke toeslag. Via je de site www.toeslagen.nl kun je zelf berekenen op hoeveel kinderopvangtoeslag jij recht hebt.
Uitzonderingen
Wanneer je kindje wordt opgevangen door familie, vrienden, een incidentele oppas of een au-pair dan valt dit onder de noemer informele kinderopvang. Voor deze vormen van kinderopvang kun je geen tegemoetkoming in de kosten aanvragen.
Begin op tijd
Wanneer je het moeilijk vindt om een keuze te maken, is het handig om hier tijdens je zwangerschap al goed over na te denken en te bespreken met je partner. Hierbij is het goed om te bedenken dat dé perfecte vorm van kinderkopvang niet bestaat. Elke vorm heeft zowel voor- als nadelen, waardoor het in de meeste gevallen een compromis zal worden. Ook kan het zijn dat je favoriete vorm van kinderopvang een wachtlijst heeft. Tijdig aanmelden is dus geen overbodige luxe.
Familie
Ook zijn er gezinnen die ervoor kiezen om familie op te laten passen. Bij Daniëlle, moeder van Charlotte (20 maanden), passen haar ouders op. “Als freelance gastvrouw heb ik geen vaste werkdagen. Ook zijn mijn werktijden erg onregelmatig. Gelukkig kunnen we altijd een beroep doen op mijn ouders, die vrijwel om de hoek wonen. Al tijdens mijn zwangerschap boden ze zelf aan om op Charlotte te passen als ik aan het werk ben. Het enige nadeel hiervan vind ik dat ze bepaalde dingen soms heel anders aanpakken dan mijn man en ik. Wij zijn heel consequent en ik merk dat mijn ouders dat niet altijd zijn. Dan krijgt ze bijvoorbeeld toch nog een extra koekje, waardoor ze ’s avonds weinig honger heeft. Maar ik probeer me daar niet te veel aan te storen. Mijn ouders hebben het beste met haar voor en in de basis is alles goed, maar het is ook goed dit met elkaar te bespreken.