Praktische TIPS BORSTVOEDING
Het geven van borstvoeding vergt in het begin best wat oefening voor jou en je kindje, in dit artikel vind je enkele praktische tips.
In welke houding kan ik het beste borstvoeding geven?
De eerste periode na de bevalling is cruciaal om je borstvoeding op gang te brengen. Leg je kindje daarom zo snel mogelijk aan de borst. Zorg ervoor dat de huid van je kindje tegen jouw blote huid aan ligt. Dit vergroot de hormoonafgifte, wat de borstvoeding op gang brengt. Je kunt je kindje zowel liggend, als zittend voeden. Het is maar net wat je het prettigst vindt. Neem voldoende tijd en rust om je kindje te voeden en zoek een rustige ruimte. Zorg dat je in een comfortabele positie zit. Een goede ruggensteun en een kussen onder je arm helpen je om je kindje op een juiste manier aan te leggen. Leg je kindje met zijn buikje tegen jouw buik en zorg dat het lijfje en het hoofdje van je kindje in één rechte lijn liggen. Stimuleer met je tepel de bovenlip van je kindje. Je zult zien dat hij dan zijn mondje open doet. Breng je kindje naar de borst, zodat hij kan toehappen. Na het aanleggen ligt zijn hoofdje achterover en drukt zijn kinnetje zachtjes tegen je borst. Het onderlipje van je baby is naar buiten gekruld en hij heeft bolle wangetjes. Als je kindje genoeg heeft gehad, laat hij vanzelf los.
Is het goed om mijn baby uit beide borsten te laten drinken?
Het is aan te raden om je kindje uit beide borsten te laten drinken. Want de melkproductie komt dan beter en sneller op gang. Bovendien worden je borsten zo gelijkmatig gestimuleerd en heb je minder kans op stuwing. Toch zullen je borsten soms erg vol, gespannen en pijnlijk aanvoelen. Daardoor kan het moeilijker zijn om je kindje aan te leggen. Vooral rond de derde of vierde dag kun je veel last van stuwing hebben. Een beetje melk afkolven kan de spanning wat verminderen. Begin bij elke voeding met een andere borst. Heb je bij de eerste voeding de linkerborst gegeven en vervolgens de rechter? Begin dan bij de tweede voeding eerst met de rechter. Laat je kind zo lang aan de borst drinken als hij wil. Juist de melk die na een poosje komt, levert veel energie.
Hoeveel borstvoeding moet ik mijn kindje geven?
Borstvoeding geven doe je volgens het principe van vraag en aanbod. Je voedt je kindje als het om een voeding vraagt. Hoe vaker je je kindje aanlegt, hoe meer het de melkproductie ten goede komt. De eerste weken is dat misschien wel 8 keer per dag, daarna krijgen de meeste kindjes vanzelf regelmaat. Als je kindje goed groeit, goed plast en ook nog eens tevreden oogt, dan is alles in orde.
Moet ik een vast ritme aanhouden als ik borstvoeding geef?
Laat vooral je kindje het voedingsritme bepalen. Dit heeft de voorkeur boven een strak voedingsschema. Je zult zien dat er geleidelijk een bepaalde regelmaat in de voedingstijden ontstaat. Vraagt je kindje vaak om een voeding, leg hem dan gewoon aan. Dit stimuleert de melkproductie. De meeste baby's die net geboren zijn, zullen om de 2 à 3 uur om voeding vragen. Meldt je kindje zich niet? Dan is het toch verstandig hem circa 6 tot 8 voedingen per 24 uur te geven. Zorg dat je in de eerste weken één van die 6 tot 8 voedingen in de nacht geeft. Na 6 tot 8 weken slapen de meeste baby's de nacht door. Het aantal voedingen is rond deze periode verminderd tot circa 5 per dag.
Hoe weet ik of mijn kindje voeding wil?
ls je kindje toe is aan voeding, kan hij verschillende signalen geven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kindje:
- minder diep slaapt (en soms ook wakker wordt)
- zoekgedrag vertoont
- op zijn handjes zuigt
- onrustig is
- geluidjes maakt
- zijn mondje beweegt.
Hoe weet ik of mijn kindje genoeg borstvoeding binnen heeft gekregen?
Je kindje krijgt genoeg borstvoeding binnen als het goed groeit, vrolijk en alert is en voldoende plast (minimaal 4 plasluiers per dag). Twijfel je hieraan? Overleg dan met je arts of consultatiebureau.
Waarom moet ik extra vitamine K en D geven aan mijn kindje?
Als je borstvoeding geeft, is het advies om iedere dag extra vitamine D en K te geven aan je kindje. Vitamine D is nodig voor de ontwikkeling van de botten en tanden. Begin met vitamine D als je kindje 8 dagen oud is en geef hem iedere dag 10 microgram tot hij 4 jaar is. Ook vitamine K geef je vanaf de achtste dag aan je kindje. Het advies luidt: 150 microgram per dag totdat je kindje 3 maanden oud is. Vitamine K speelt een rol bij de bloedstolling van je kindje. Beide vitamines zijn te koop in druppelvorm. Het is het handigst om de druppeltjes met een plastic lepeltje aan je kindje te geven.
Kan ik borstvoeding geven als ik ziek ben of medicijnen gebruik?
Sommige medicijnen kunnen in de borstvoeding terechtkomen. Gebruik je medicijnen, vraag dan advies aan je huisarts of apotheek. Dit geldt ook als je onschuldig lijkende medicijnen zoals hoestdrank gebruikt.
Heb je de griep of koorts? Neem dan contact op met je huisarts. Die kan je adviseren wat je het best kunt doen. In veel gevallen kun je gewoon doorgaan met de borstvoeding geven. Je kindje krijgt door de antistoffen in je melk extra afweer mee en wordt daardoor niet of minder ernstig ziek. Meestal kun je gewoon doorgaan met borstvoeding geven. je kindje krijgt door de antistoffen in je melk extra afweer mee en wordt daardoor niet of minder ernstig ziek.