Alle baby informatie van 0 tot 12 maanden

Op welke datum ben je bevallen?

Voer de geboortedatum van ons kind in

Voer een geldige geboortedatum in
Ik weet de geboortedatum niet

Op welke datum ben je bevallen?

Bereken hieronder je vervaldatum

Voer de datum in

Whats the length of your menstruation cycle?

8 april 2018

Ga naar de week

Uw week van de zwangerschap

Voer een nieuwe datum in

Je baby is bijna een jaar oud! En dat zie je goed aan wat hij al kan: je kleine herkent zichzelf en kan zelfs al met één lettergreep antwoorden. Ontdek meer over de ontwikkeling van je baby na 9 maanden.

De groei van je baby na 9 maanden

Na 9 maanden wegen jongens over het algemeen 7,2 en 11 kg en zijn ze tussen 67,8 en 78 cm lang. Meisjes wegen tussen 6,8 en 10,5 kg en hun lengte bedraagt tussen de 66 en 76,5 cm. De schedelomtrek (hoofdomtrek) is tussen 43,8 en 47,9 cm bij jongens en tussen 42 en 47,9 cm bij meisjes (Bron: TNO).

De voeding van je baby na 9 maanden 

Na 9 maanden eet je baby drie maaltijden per dag.

Bijvoorbeeld:

  • Bij het ontbijt drinkt je baby moedermelk of 200 ml opvolgmelk. Hij eet ook een snee lichtbruin brood met margarine. Je doet je baby een plezier door te variëren en Olvarit granen aan te bieden.
  • Kies als tussendoortje een gezonde snack zoals gepureerd fruit of een Olvarit fruitpotje.
  • Tussen de middag eet je kindje 1 snee bruin brood.
  • Als warme maaltijd kun je bijvoorbeeld pasta met groenten aanbieden.
  • Voordat je gaat slapen, geef je je baby borstvoeding of een fles opvolgmelk van 200 ml. Daarbij kun je ook een paar eetlepels ontbijtgranen geven, als hij daar zin in heeft. Zo voorkom je ’s nachts een hongerige baby.
  • Geef je kleine tussen de maaltijden door wat water of kruidenthee. Als je baby stevig rechtop kan zitten kan je hem zelf uit de beker leren drinken. Wat zal hij trots zijn!

Op deze leeftijd heeft je baby gemiddeld 600 ml melk per dag nodig. Elke baby is anders. Het aantal voedingen dat je kleine nodig heeft, is afhankelijk van zijn lengte en zijn gewicht. Je kunt deze tabel als richtlijn gebruiken of je kunt het consultatiebureau vragen hoeveel melk je kleine nodig heeft.

De motoriek van je 9 maanden oude baby

Grove motoriek

Voor je kleine is kruipen geen probleem meer. Bovendien weet hij heel goed hoe hij kan proberen op zijn beide benen te staan. Zo komt hij op alle plekken waar hij wil zijn. 

Fijne motoriek

Je baby wil het hele huis ontdekken. Pas dus zeker op met gevaarlijke voorwerpen: bewaar ze buiten het bereik van je kind. Je kindje kan nu van alles beetpakken. Het lukt hem om dingen nu echt met duim en wijsvinger vast te pakken. Vergeet niet om kasten en deuren te beveiligen. Au! Zijn babyvingers raken makkelijk bekneld. 

Zicht

Rond de negende maanden let je baby steeds meer op. Hij probeert je vaak na te doen. Veel praten met je baby helpt hem bij zijn ontwikkeling. Gebaren die je gebruikt bij het praten, helpen hem te begrijpen wat je bedoelt. 

Taalontwikkeling

Na 9 maanden reageert je baby op zijn voornaam. Je kleine begrijpt ook het woord 'nee'. Als hij het niet met je eens is, zal je dat zeker merken. Die ondeugende ogen doen je ondertussen smelten.

Het slaapritme van je baby

Ook in de negende maand kan je baby bang zijn als je hem alleen laat. Het bedritueel blijft belangrijk. Dit is een speciaal moment om van te genieten. Jullie ontwikkelen samen een gezellig ritueel, dat voor je kleine herkenbaar is.

Als je baby bang of rusteloos is of huilt, dan stel je hem natuurlijk gerust. Meestal gebeurt dit als hij nog licht slaapt. Dit duurt vaak maar een paar minuten. Probeer je kleine niet wakker te maken om hem te kalmeren. Zachtjes tegen hem praten is vaak voldoende. Of je legt een geruststellende hand op zijn buik of arm. Problemen met slapen komen vaker voor. Het consultatiebureau kan je advies geven.

Spelletjes voor baby’s van 9 maanden

Babyspeelgoed is nog steeds goed voor de ontwikkeling. Je baby beleeft er veel plezier aan. Hij speelt nu ook met complexer speelgoed.

  • Ringen legt je kleintje keurig op maat.
  • Als je hem speelgoed geeft, geeft hij het nu ook automatisch terug aan jou.
  • Samen met jou spelen blijft het leukste wat er is. Van zingen geniet hij enorm.
  • Zijn knuffel wordt steeds belangrijker. De geur doet hem denken aan jou en zo voelt hij zich veilig. Ook als je er niet bent.