Alle baby informatie van 0 tot 12 maanden
Hopelijk is je kindje al een beetje gewend aan vaste voeding nu hij 8 maanden oud is. Geef je je kleintje al verschillende smaken en structuren om van te genieten? Je kleine wordt steeds zelfstandiger en ondernemender. Hou je kleine avonturier dus goed in het oog.
De groei van je baby na 8 maanden
Na 8 maanden wegen jongens doorgaans tussen 6,9 en 10,8 kg en zijn ze tussen 66,2 en 76,2 cm lang. Meisjes wegen tussen 6,5 en 9,7 kg en hun lengte ligt tussen de 64,5 en 74 cm. De schedelomtrek (hoofdomtrek) is tussen 42,8 en 48,5 cm bij jongens en tussen 41,5 en 46,9 cm bij meisjes (Bron: TNO).
De voeding van je baby na 8 maanden
Je kunt nu wat meer stukjes in de puree en de hapjes van je kleine laten. Lees hier meer over het toevoegen van stukjes aan de voeding van je kleintje.
Voeding pureer je vanaf nu gewoon met een vork. Als je kleine eraan toe is, kun je stukjes brood zonder korst geven. Doop het brood dan eerst in wat afgekolfde melk of opvolgmelk. In het begin blijf je het beste bij je kleine in de buurt tijdens het eten. Zo kan je ingrijpen als hij zich verslikt. Nu je baby gestart is met brood, kun je de maaltijden indelen zoals ons voedingsschema vanaf 8 maanden.
Rond de leeftijd van 8 maanden is borstvoeding nog altijd de beste voeding voor je baby. Je kleine heeft ongeveer 500 à 700 ml moedermelk of meer per dag nodig. Deze hoeveelheid melk verdeel je over twee of drie voedingen per dag. Als je baby 500 ml drinkt, is dat ook prima. Vraag je baby om meer borstvoeding? Voeden op verzoek kan nog steeds.
De motoriek van je 8 maanden oude baby
Grove motoriek
Na de grote stappen in zijn ontwikkeling in de zesde en zevende maand staat je kleine nu stevig. Hij probeert ook zelf op te staan, zonder jouw hulp. Bovendien wordt je baby steeds zelfstandiger. Hij rolt over de grond en geniet van het kruipen. Zo komt hij overal waar hij wil. Sommige baby’s beginnen zelfs op handen en voeten te kruipen.
Net als in voorgaande maanden let je goed op. Doordat je baby ondernemender is, kan hij zichzelf makkelijker in gevaar brengen. Je kan overwegen om traphekjes te plaatsen om de toegang tot de trap of de keuken af te sluiten.
Fijne motoriek
Je baby kan steeds beter dingen vastpakken. Ook kleine voorwerpen pakt hij zonder probleem vast.
Het slaapritme van je baby
's Avonds vind je baby het naar als hij alleen moet gaan slapen. Deze verlatingsangst hoort er op deze leeftijd bij.
Om het je gemakkelijk te maken, is het belangrijk dat je je vasthoudt aan een vast bedritueel. Je maakt er echt een fijn moment van jullie samen van. Zijn eigen knuffel voelt vertrouwd en helpt hem bij het inslapen.
Niet alleen verlatingsangst kan een reden zijn voor de slaapproblemen van je baby. Slecht slapen kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door onvoldoende voeding of kleine pijntjes. Hierover hoef je je niet meteen ongerust te maken. Maak je je toch zorgen? Aarzel dan niet om de huisarts of het consultatiebureau om advies te vragen.
Spelletjes voor baby’s van 8 maanden
- Je baby geniet nog steeds van speelgoed dat geluid maakt. Samen met jou spelen vindt je baby steeds leuker.
- ‘De bal is voor jou en dan weer voor mij.’ Overrollen met een stoffen bal is een spel, dat hij nu graag met jou speelt.
- Je baby vindt het fijn om een knuffel te hebben om mee te slapen en te spelen. Hij begrijpt beter, dat jij en hij twee verschillende mensen zijn. Hij vindt het niet leuk als je hem achterlaat. Zijn knuffel kan hem troosten.