Hoofdpijn en zwanger: dit wil je erover weten
Hoofdpijn terwijl je zwanger bent is een veelvoorkomende kwaal. Het gaat meestal om spanningshoofdpijn: een zeurend gevoel bij je slapen. Hoofdpijn en zwanger zijn is geen prettige combinatie die vaak voorkomt in het eerste trimester. Gelukkig is het niets om je zorgen over te maken en is het enigszins te verzachten.
Wat houdt hoofdpijn bij zwangere vrouwen in?
In het eerste en soms ook in het derde trimester ervaren vrouwen hoofdpijn. Meestal gaat het dan om spanningshoofdpijn. Dit is een drukkende en soms zeurende hoofdpijn. Het lijkt daarbij net alsof er een band strak om je hoofd zit. Dit kan aan de achterkant of aan de zijkanten van je hoofd zijn.
Heb je vaker last van spanningshoofdpijn? Dan is de kans groter dat je dit tijdens je zwangerschap ook ervaart. Spanningshoofdpijn verergert vaak bij inspanning. Soms duurt het slechts een uurtje, maar soms helaas ook dagenlang.
Hoofdpijn en zwanger: de oorzaken
Het is geen ongewone combinatie: hoofdpijn en zwanger zijn gaat vaak samen. Je lichaam reageert op fysieke en hormonale veranderingen. Ook spelen stress en vermoeidheid een rol bij zwangerschapshoofdpijn. Ben je omwille van je kind gestopt met roken of het drinken van koffie? Ook dat is misschien een oorzaak van de hoofdpijn. En heb je bloedarmoede of juist een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap? Dan kan ook dit een onderliggende oorzaak zijn.
Migraine
Vrouwen die vaak last hebben van migraineaanvallen ervaren vaak juist minder hoofdpijn als ze zwanger zijn. Mocht je er toch last van houden, dan kan dit geen kwaad. Het zal niet voor complicaties zorgen, maar is wel erg pijnlijk.
Hoofdpijn en zwanger in het derde trimester
De meeste hoofdpijn bij zwangere vrouwen verdwijnt weer na het eerste trimester. Heb je juist hoofdpijn in het derde trimester? Dan komt dit vaak ook door je houding. Door het extra gewicht kan een verkeerde houding druk op je lichaam zetten. Dit zorgt weer voor hoofdpijn. Een fysiotherapeut kan je vaak helpen een betere houding aan te nemen. Een verkeerde houding kan overigens ook bekkenpijn veroorzaken. En vind je ’s nachts lastig een goede lighouding? Dan kan ook beperkte nachtrust jou hoofdpijn bezorgen.
Zwangerschapsvergiftiging
Zware hoofdpijn bij zwangere vrouwen in de tweede helft van de zwangerschap kan een symptoom zijn van zwangerschapsvergiftiging. Hier krijgt vijf tot tien procent van de zwangere vrouwen last van. Vaak gaat dit gepaard met wazig zicht en plotseling gewichtsverlies. Ook houd je soms vocht vast in handen en voeten en pijn hebben rechts onder de ribben. Vermoed je zwangerschapsvergiftiging, ga dan direct naar je huisarts of verloskundige.
Tips tegen hoofdpijn voor zwangere vrouwen
- Regelmatig eten en voldoende drinken
- Vermijd etenswaren die hoofdpijn opwekken, zoals voedsel met veel zout (bijvoorbeeld pastasaus of een diepvriesmaaltijd) en voedsel met te veel tyramine (bijvoorbeeld sojasaus of oude kaas). Op zoek naar gezonde recepten? Check onze receptentool!
- Breng voldoende tijd door in de buitenlucht en lucht thuis alles goed door
- Neem op tijd rust en doe even een dutje
- Beweeg voldoende
- Masseer je hoofdhuid met ronddraaiende bewegingen van de vingertoppen
Medicijnen tegen hoofdpijn voor zwangere vrouwen?
Pijnstillers tegen hoofdpijn zijn voor zwangere vrouwen niet altijd toegestaan en veel vrouwen durven helemaal geen pijnstillers te gebruiken tijdens de zwangerschap. Heb je echt iets nodig tegen de hoofdpijn? Informeer dan bij de huisarts wat de beste en veiligste mogelijkheden zijn.
Ga bij erge hoofdpijn naar je huisarts
Informeer bij je huisarts wat je kunt doen tegen de hoofdpijn. Heb je zorgen over de hoofdpijn en de oorzaak daarvan? Neem ook dan contact op met je huisarts.