ZWANGERSCHAPSYOGA: zo zorg je voor jezelf
Makkelijk zittende kleding, een matje (van de yogastudio of van jezelf) en een handdoek. Meer heb je niet nodig als je tijdens je zwangerschap aan yoga wilt doen. Pluspunten van yoga: het helpt je fit te blijven (zowel lichamelijk als mentaal) en je bereidt je met oefeningen voor op de bevalling.
Wat is zwangerschapsyoga
Yoga ontstrest, zorgt voor ontspanning en houdt je fit. Tijdens een cursus zwangerschapsyoga doe je oefeningen en werk je aan technieken die onder andere helpen bij het versterken van je bekken en het verbeteren van je houding. De oefeningen zijn aangepast aan je zwangere lijf. Zo maak je geen intense draaiingen met je romp en lig je niet op je buik.
Ook krijg je tips & tricks om de weeën goed op te kunnen vangen en tussen de weeën door te ontspannen. Je leert bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen. Vaak oefen je ook verschillende manieren om contact te maken met je kindje. Zwangerschapsyoga helpt je de zwangerschap en bevalling rustig en met meer zelfvertrouwen te doorlopen.
Zwangerschapsyoga en zwangerschapsgym: het verschil
Zwangerschapsgym is misschien wel de meest bekende zwangerschapscursus. Op een sportieve manier werk je aan een fit en sterk lichaam en bereid je je voor op de bevalling. Ook is er ruimte voor het bespreken van verschillende onderwerpen. Want wat gebeurt er allemaal in je lichaam als je zwanger bent, hoe kan je bevalling verlopen en wat kun je verwachten tijdens de kraamweek?
Bij zwangerschapsyoga werk je niet alleen aan een fit en sterk lichaam, maar er is tijdens de lessen ook meer aandacht voor je geest: #ontspannen, #voelen en #vertrouwen.
Goed om te weten: een zwangerschapscursus is niet verplicht. En als je besluit wel een cursus te volgen, kijk dan vooral wat bij je past of wat je het beste kunt gebruiken. Heb je een druk leven, kun je wel wat ontspanning gebruiken en wil je misschien wat meer op je lichaam leren vertrouwen, dan is zwangerschapsyoga waarschijnlijk een goede keus.
Heb jij juist behoefte aan meer informatie over de zwangerschap en bevalling en wissel je graag ervaringen met andere zwangeren uit, dan past zwangerschapsgym waarschijnlijk beter bij je.
Voordelen van zwangerschapsyoga
Een cursus zwangerschapsyoga helpt jou, je lijf en je baby:
Het versterkt je lichaam
Als je yogahoudingen uitvoert, ontwikkel je je spieren, pezen en bindweefsel. Dit maakt je sterker. Daarnaast helpt yoga je houding aan te passen aan je lichaam. Als je zwanger bent, draag je een groot deel van je gewicht aan de voorkant en dat merk je bijvoorbeeld aan je rug. Ook kantelt je bekken wat naar voren. Yoga kan helpen om je houding te verbeteren en om klachten (zoals rugpijn) te verhelpen.
Het geeft rust
Met meditatie en ademhalingstechnieken kun je voor rust zorgen. Ontspannen van lichaam en geest!
Het helpt bij de voorbereiding op de bevalling
Ademhalingsoefeningen komen iedere yogales terug. Tijdens zwangerschapsyoga leer je ademhalingsoefeningen om te ontspannen en om weeën op te vangen. Ook wordt er vaak aandacht besteed aan houdingen om weeën op te vangen en te bevallen.
Het zorgt voor verbinding
Zwanger ben je niet alleen. Waarschijnlijk heb je een partner of een familielid of goede vriend of vriendin die je kan steunen. Tijdens de lessen leer je hoe en connect je samen. Maar vooral ook met het kindje in je buik kun je een verbinding maken. Ga maar eens ontspannen zitten, adem rustig en leg je handen op je buik. In je hoofd ben je zo met jezelf en je baby bezig, maar de kans is groot dat je kindje ook contact zoekt en beweegt of naar je hand ‘zwemt’.
Wanneer beginnen met zwangerschapsyoga?
Als je voor een cursus kiest om je voor te bereiden op de bevalling begin je vaak tussen de 3e en 5e maand van je zwangerschap. Meld je op tijd aan. Zo is de kans op een plek groter en kun je op tijd starten. Soms start je met een groep tegelijk, soms stroom je in in een groep wanneer iemand anders bevallen is.