De EERSTE 1000 DAGEN
Wist je dat de zwangerschap en de eerste 2 jaren van je kindje heel belangrijk zijn voor later? Als je deze periodes aan elkaar plakt, kom je op 1.000 dagen. In deze eerste 1.000 dagen groeit je kindje razendsnel. En ook de ontwikkeling maakt flinke sprongen. Voor die groei én de ontwikkeling is gezonde voeding heel belangrijk.
Om deze reden doen we al meer dan 125 jaar onderzoek naar de beste voeding voor de eerste 1.000 dagen. Wist je dat wij de enige fabrikant zijn met een eigen onderzoekscentrum in België? Op het science park in Utrecht werken meer dan 300 wetenschappers. Hierdoor kunnen we de laatste wetenschappelijke inzichten meenemen in onze producten.
Wat gebeurt er tijdens de eerste 1.000 dagen?
Dacht je dat kinderen alleen tijdens de pubertijd een groeispurt hadden? Dan hebben we een verrassing voor je: eigenlijk groeien baby’s – ook al in de buik - en dreumesen veel harder! Tijdens de eerste 1.000 dagen groeien ze echt razendsnel, sneller zelfs dan tijdens de pubertijd. Tijdens deze ‘1.000-dagen-groeispurt’:
Voeding als basis voor de ontwikkeling
Om die reuzensprongen in de ontwikkeling te kunnen maken, heeft je baby heel veel voedingsstoffen nodig. Je kindje krijgt al die voedingsstoffen binnen via jou (tijdens de zwangerschap), via moedermelk en met de eerste hapjes. Moedermelk bevat daarom melksuikers en melkvet bijvoorbeeld, omega 3 vetzuren en allerlei vitamines, mineralen en vezels. Gezond eten is dus niet alleen belangrijk voor nu, maar ook voor de gezondheid in de toekomst!
In deze video legt wetenschapper Alma Nauta van Nutricia uit dat een gezonde voeding juist nu extra belangrijk is:
Zwangerschap: de juiste voeding voor twee
Als je zwanger bent, eet de baby in de buik met jou mee. De voedingsstoffen uit jouw eten en drinken komen onder andere in jouw bloed terecht. Via de placenta en navelstreng ‘smult’ je kleintje daarvan. Je baby neemt namelijk alle voedingsstoffen die het nodig heeft via de navelstreng op. Dus: hoe gezonder jij eet, hoe meer je uk daarvan kan profiteren.
Je leest hier meer over een gezonde voeding tijdens de zwangerschap. En bekijk zeker ook even de uitleg van Manouk, voedingskundige bij Nutricia, in de video hieronder . Bijzonder: Gezonde eetgewoonten aanleren begint al in jouw buik!
Borstvoeding: het beste voor jou en je baby
Na de geboorte heeft je baby nog steeds al die gezonde voedingsstoffen nodig. Als de navelstreng is doorgeknipt, gaat je kleintje drinken om zo alles binnen te krijgen wat nodig is om te groeien. Borstvoeding levert dat allemaal. Dus ook die melksuikers, vitamines en mineralen en dat melkvet en de vezels. Maar daarnaast ook andere stoffen zoals antistoffen. Jouw lichaam maakt die antistoffen aan en via borstvoeding geef je ze door aan je baby. Zo help je mee aan de opbouw van het immuunsysteem van je kleine uk.
Doctor Bernd Stahl (Director Human Milk Research & Analytical Sciences) vertelt hoe bijzonder borstvoeding is.
Hap voor hap: de basis voor gezonde eetgewoonten
Als je baby 4 maanden is, is het tijd voor een nieuw avontuur: vaste voeding. Stap voor stap went je kleintje aan nieuwe smaken, structuren en temperaturen. Want een zacht zoet en warm worteltje is echt heel iets anders in je mond dan een droog koud korstje brood. Voor je het weet zit jouw kind, na al dat wennen en proeven’ met jullie aan tafel en eet het met de pot mee! Door je kindje in de eerste 2 jaar aan veel nieuwe smaken en structuren te laten wennen, leg je de basis voor gezonde eetgewoonten en heb je straks een echte ‘lekkerbek’ in huis.
Ken je ons 5 stappen hapjesplan al?
Het helpt je in 5 stappen van vaste hapjes naar 3 hoofdmaaltijden per dag.
Denk jij dat babyvoeding veel te veel suiker bevat? Kijk dan zeker ook even deze video. Want die suikers, die heeft je kindje nodig.