Herken jij de voortekenen van je bevalling?
Waardoor weet je dat je kindje over niet al te lange tijd lekker in een wiegje ligt te slapen? Soms wijst niets op een naderende bevalling en is het gewoon ineens zo ver. Maar meestal zijn er dingen waaraan je een naderende bevalling kunt herkennen.
1. Harde buiken
Als je meer dan 8 harde buiken in een uur hebt en de pijn ervan toeneemt, komt je bevalling waarschijnlijk op gang. Harde buiken heb je waarschijnlijk al vaker gevoeld, misschien zelfs al in het 1e of 2e trimester. Bij een harde buik trekt de baarmoederspier samen en dat doet normaal gesproken geen pijn. Die samentrekkingen zijn niet schadelijk voor je baby, maar als je er vaak last van hebt, kan het wel een seintje van je lichaam zijn dat je wat rustiger aan moet doen.
Een warme douche of kruik kan voor ontspanning zorgen. Ben je (bijna) uitgerekend, heb je minstens 8 harde buiken in een uur en verdwijnen ze niet door een warm bad of warme douche, dan is de kans groot dat de bevalling gaat beginnen of al begonnen is.
2. Voorweeën
Voordat je baby geboren kan worden, moet je baarmoedermond ‘open’ gaan staan. Daarvoor is het onder andere belangrijk dat de baarmoedermond zachter wordt (en later open gaat staan). De baarmoedermond is normaal gesproken namelijk een stug tuitje dat ervoor zorgt dat je baby veilig in je baarmoeder blijft en beschermd is voor de buitenwereld. Hormonen zorgen ervoor dat dit tuitje zachter wordt, en soms gaat dat gepaard met weeën.
Deze weeën noemen we voorweeën. Ze doen het voorbereidende werk maar zorgen nog niet voor de geboorte. Voorweeën kunnen een tijdje aanhouden maar zullen ook weer verdwijnen. Een warme douche, een warm bad en een kruik kunnen helpen om te ontspannen. Voorweeën zijn nog geen ontsluitingsweeën en zeggen dus niets over wanneer de bevalling écht begint. Het zijn dus geen tekenen van de bevalling, maar voortekenen.
3. Bloedverlies
Vlak voor of tijdens de bevalling verlies je bloed. Dit kan slijmerig bloed zijn, maar ook helder bloed. Dit bloedverlies hoort bij de bevalling, maar voor de bevalling hoort het niet om grote hoeveelheden te gaan. Bel meteen je gynaecoloog als het bloed blijft stromen of als je het gevoel hebt dat je meer bloed verliest dan tijdens een menstruatie. En natuurlijk kun je ook altijd bellen als je ongerust bent.
4. Breken van de vliezen
In films lijkt iedere bevalling te beginnen met het breken van vliezen, gevolgd door een golf vruchtwater. Maar de praktijk is echt anders. Slechts bij zo’n 10% van de zwangeren start de bevalling met het breken van de vliezen. En het vruchtwater sijpelt er meer in kleine beetjes uit dan dat er ineens een grote plens op de grond ligt. Als je vliezen eenmaal gebroken zijn weet je dat je je baby binnen een paar dagen op je buik hebt liggen. Maar, de kans is het grootst dat de bevalling begint zonder dat de vliezen gebroken zijn. Een gynaecoloog zal ze dan voor je breken.
5. Slijmprop
Als je zwanger bent, zorgt een slijmprop ervoor dat je baarmoedermond afgesloten wordt. Die slijmprop is een paar centimeter groot en er kunnen wat rode of bruine sliertjes doorheen lopen.
Je kunt die slijmprop verliezen als je bevalling op gang komt, maar deze kan enkele weken voor je bevalling je lichaam al verlaten. Dan wordt er gewoon weer nieuw slijm aangemaakt. Het verliezen van de slijmprop merkt niet iedereen. Soms gaat het in delen en verlies je steeds een beetje waardoor het niet opvalt.