Alles wat je wilt weten over PIJN en PIJNSTILLING tijdens de bevalling
Dat het pijn gaat doen om je kind op de wereld te zetten mag duidelijk zijn. Maar voor iedere vrouw is die pijn anders. De weeën, het oprekken van de baarmoeder en baarmoedermond gaan meestal niet onopgemerkt voorbij. En dan heb je misschien ook wel pijn in je rug… Vind jij het te heftig? Dan kun je gebruikmaken van pijnstilling.
Pijn heeft een functie
Dat je pijn hebt tijdens de bevalling, is niet alleen maar vervelend. Geloof het of niet, maar die pijn is ook nuttig. Pijn zorgt er namelijk voor dat je endorfine aanmaakt. Dit hormoon werkt als een natuurlijke pijnstiller. Hoe meer ontspannen en relaxt jij bent, hoe makkelijker je lichaam endorfine aanmaakt. Jezelf voorbereiden op de bevalling met een geboorteplan of yogaoefeningen helpen je. Zorg ook voor een rustige en relaxte omgeving, met gedempt licht, weinig mensen om je heen, misschien een relaxt muziekje of kaarsjes.
Pijnstilling thuis en in het ziekenhuis: mét en zonder medicijnen
Helpt dat allemaal niet, dan is het goed om te weten: alleen een anesthesist mag pijnstilling met medicatie toedienen. Omdat deze pijnstillers via de navelstreng ook in je baby terechtkomen, houden ze bij pijnstilling je baby extra in de gaten. Wil je thuis bevallen met hulp van een verloskundige, dan is pijnstilling met medicatie geen optie. Pijnbehandeling zonder medicijnen kan wel.
Pijnbestrijding thuis, zonder medicijnen
Er bestaan verschillende manieren van pijnbehandeling voor als je thuis bevalt. Of het ook kan, hangt af van wat jouw verloskundige te bieden heeft. Overleg erover voor je gaat bevallen, bijvoorbeeld bij het opstellen van een geboorteplan:
- Steriel waterinjecties
deze prikken met steriel water worden onder in je rug gezet, net boven je billen. Ze helpen 1-2 uur als je pijn in je onderrug hebt en kunnen zo vaak herhaald worden als jij wilt.
- Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie (TENS)
Dit apparaatje geeft je kleine stroomstootjes als jij op het knopje drukt. Die stroomstootjes gaan via elektrodes je lichaam in. Door het prikkelende of tintelende gevoel voelen sommige vrouwen de weeën minder. Maar er zijn ook vrouwen die vinden dat de stroomstootjes ze teveel uit hun concentratie halen.
- Acupunctuur en acupressuur
Met kleine naaldjes of door druk te geven met handen of vingers, worden speciale plekken op je lichaam gestimuleerd die in verbinding staan met de plekken waar jij pijn hebt.
- Lachgas
Sommige verloskundigen werken ook met lachgas (een mengsel van (di)stikstof en zuurstof). Vraag dat even na als je denkt er gebruik van te willen maken. Het neemt de scherpste pijn weg. Lachgas gebruik je als je ontsluiting hebt, maar nog niet mag persen. Tijdens een wee neem je lachgas via een mond-/neusmasker. Als de wee voorbij is, haal je het kapje weer weg. Je kunt er wel wat misselijk van worden.
Pijnbestrijding in het ziekenhuis, met medicijnen
Als je in het ziekenhuis bevalt, kun je als je veel pijn hebt, gebruik maken van medicatie. Ondertussen worden jouw bloeddruk, hartslag en ademhaling goed in de gaten gehouden en checken ze ook de hartslag van je baby. Hier kun je in het ziekenhuis om vragen:
- Lachgas
Lachgas is een mengsel van (di)stikstof en zuurstof. Het werkt snel en kort en onderdrukt de pijn. Je kunt er wel wat misselijk van worden. Je kunt dit gebruiken als je ontsluiting hebt, maar nog niet mag persen.
- Ruggenprik
Een anesthesist kan je een injectie in je onderrug geven met een mengsel van verschillende pijnstillende medicijnen. Terwijl jij je rug bol maakt en zoveel mogelijk probeert te ontspannen, brengt de anesthesist via een naald een dun slangetje in. Via dit slangetje krijg je de pijnstillende medicatie (gedurende de hele bevalling). Een ruggenprik maakt alleen je buik en benen gevoelloos. Voordeel: je wordt er niet suf van, waardoor je de bevalling gewoon kunt volgen.
- Infuus met pijnstilling
Via een slangetje in je arm (het infuus) kun jij zelf via een pompje een morfineachtige stof toedienen. Jij bent dus in control en bepaalt hoeveel pijnstilling je jezelf geeft. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit teveel kunt geven.
- Injecties met pijnstilling
Via een injectie in je bil of bovenbeen kun je ook pijnstilling krijgen. Dit medicijn (meestal pethidine) lijkt op morfine en kun je krijgen als de geboorte nog minstens 3 uur op zich laat wachten.