ZWANGERSCHAPSHORMOON
Al zodra de bevruchte eicel zich in je baarmoederwand nestelt, begint je lichaam met het aanmaken van het zwangerschapshormoon HCG. In de eerste 10 weken van je zwangerschap stijgt de hoeveelheid HCG sterk. Om te onderzoeken of je zwanger bent, kun je een beroep doen of 2 soorten testen; de urinetest en de bloedtest. Het doel van de testen is identiek, namelijk het opsporen van het zwangerschapshormoon.
Wanneer je wilt weten of je zwanger bent, biedt een zwangerschapstest uitkomst. Je kunt de test laten uitvoeren door je huisarts, maar tegenwoordig zijn zelftesten ook zeer betrouwbaar.
Bloedtest
Een bloedtest is het meest betrouwbaar, wel voor de volle 100%. De werking is heel simpel. Indien er HCG in je bloed wordt aangetroffen, ben je zwanger. Is dit niet het geval, dan ben je niet zwanger. Een bloedtest kan al een week na je eisprong worden uitgevoerd. Omdat de bloedafname voor deze test in het ziekenhuis plaatsvindt, heb je hiervoor een verwijsbrief van je huisarts nodig. Na het doen van de bloedtest heb je helaas niet meteen het resultaat. Het afgenomen bloed moet eerst nog onderzocht worden in het laboratorium.
Urinetest
Vandaag de dag zijn ook urinetesten zeer betrouwbaar. Mits je de test correct uitvoert, is een urinetest ongeveer 99% betrouwbaar. Wanneer je besluit om een zwangerschapstest te doen, is het belangrijk dat je dit op het juiste moment doet. Als je te vroeg test, kan de uitslag namelijk negatief zijn terwijl je wel zwanger bent. Dit komt omdat er dan nog niet genoeg HCG in je urine zit. Op zijn vroegst kun je ongeveer 10 dagen na je eisprong testen of je zwanger bent. Om een goed resultaat te krijgen kun je het beste ochtendurine gebruiken, omdat deze urine het meest geconcentreerd is.
Zelf testen
Bij de meeste urinetesten houd je de test een aantal seconden in een urinestraal of vang je wat urine op in een bakje waar je de test naderhand in kunt doen. Hierbij is het belangrijk dat je de urine niet te lang laat staan. Zodra je de test hebt gedaan, kun je al na enkele minuten de uitslag zien. Indien er 1 lijn zichtbaar wordt (de controlelijn) ben je volgens de meeste testen niet zwanger. Komen er 2 lijnen tevoorschijn (de controlelijn en de uitslaglijn), dan ben je wel zwanger.
Onjuiste uitslag
Ondanks dat zwangerschapstesten tegenwoordig erg betrouwbaar zijn, kan het voorkomen dat de uitslag van de test niet juist is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je te vroeg test, maar ook wanneer je op het verkeerde moment van de dag test kan de uitslag een vertekend beeld geven. Indien je in de middag of avond je urine test, zal deze veel minder geconcentreerd zijn dan in de ochtend. Zorg er daarom altijd voor dat je ochtendurine gebruikt. Ook kan een blaasontsteking zorgen voor een onnauwkeurige uitslag. Als gevolg van een blaasontsteking kan je urine namelijk te veel eiwit bevatten. Verder kan een zwangerschapstest helaas nog positief uitvallen wanneer het embryo kort voor de test is overleden. Het zwangerschapshormoon kan op dat moment nog in je urine aanwezig zijn, waardoor je een onjuiste uitslag krijgt.