HERFSTRECEPTEN
Kinderen vinden het hartstikke leuk om mee te helpen in de keuken en het is gezellig om samen te koken, maar het helpt ook om je kindje beter te laten eten.
Op deze pagina vind je peuterproof-recepten met pompoen die je samen met je kindje kunt klaarmaken. In de groene tekst staan taken waarbij je kindje mee kan helpen. Rechts op iedere pagina vind je ook nog extra handige tips van Tante Perenboom. Veel kookplezier!
- Hollandse herfstpompoensoep
- Pasta met kip, minipompoen en kaas
- Vrolijke broccolischotel met worteltjes en kalkoen
- Kip met broccoli-boompjes in witte saus
- Noodles met kip en herfstige champignons
- We are the champignons-pasta met broccoli en gehakt
Hollandse herfstpompoensoep
Wat heb je nodig voor een maaltijd voor 4 personen?
Schep voor je kindje ongeveer 250 gram van deze maaltijd op.
- 1 kleine pompoen
- 1 grote winterpeen
- 1 opscheplepel doperwten (50g)
- 1 ui
- 100 gram aardappelen
- Bruin brood
- 1 eetlepel olijfolie
- 750 ml water
- 4 eetlepels magere kwark
Bereidingswijze (ca. 25-30 minuten):
1. Snijd de pompoen, peen, ui en aardappelen.
- Was de pompoen met koud water. Snijd de pompoen in tweeën en schep de zaden eruit met een lepel. Snijd de schil van de pompoen en snijd het vruchtvlees in stukken.
- Was de peen en snijd hem in stukjes.
- Maak de ui schoon, verwijder de bruine laag en snipper de ui.
- Schil de aardappelen en snijd deze in stukken. Was de aardappelen in koud water.
2. Bak de groenten en aardappelen in een koekenpan.
- Zet een koekenpan op hoog vuur en voeg olie toe.
- Bak de pompoen en de aardappelen 10 minuten aan.
- Voeg de peen toe en bak nog 10 minuten.
- Voeg de gesneden ui toe en bak deze nog enkele minuten mee.
3. Kook de groenten voor de soep.
- Doe de pompoen, peen, doperwten, ui en aardappelen in een pan en vul de pan met water totdat alle ingrediënten onder water staan.
- Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
- Draai de vlam laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
4. Haal de pan van het vuur als de groenten zacht zijn
- Pureer de soep met de staafmixer in de pan en maak een mooie gladde soep.
- Als de soep te dik is, voeg dan nog wat water toe.
5. Zet de pan weer op het vuur en breng de soep tegen koken aan.
6. Snijd het brood.
7. Dek samen met je kindje de tafel.
8. Dien de soep en het brood op.
Pasta met kip, minipompoen en kaas
Wat heb je nodig voor een maaltijd voor 4 personen?
Schep voor je kindje ongeveer 250 gram van deze maaltijd op.
- 1 kleine pompoen
- 1 ui
- 250 gram pasta, bijvoorbeeld penne
- 350 gram kipfilet
- 2 eetlepels olijfolie
- Geraspte kaas
Bereidingswijze (ca. 30 minuten):
1. Kook de pasta.
- Vul een pan met water en breng het water aan de kook op hoog vuur.
- Draai de vlam laag, voeg de pasta toe aan het kokende water en kook deze volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
2. Snijd de pompoen en de ui.
- Was de pompoen met koud water. Snijd de pompoen in tweeën en schep de zaden eruit met een lepel. Snijd de schil van de pompoen en snijd het vruchtvlees in stukken
- Maak de ui schoon, verwijder de bruine laag en snipper de ui.
3. Bak vervolgens de groenten.
- Zet een koekenpan op laag vuur en verhit hierin een eetlepel olie.
- Voeg de pompoen toe en bak deze in 10 tot 20 minuten gaar.
- Voeg de gesneden ui toe en bak deze enkele minuten mee.
4. Bak de kipfilet.
- Snijd de kipfilet in smalle repen.
- Verhit een eetlepel olie in een roerbakpan op middelhoog vuur.
- Voeg de kipfiletreepjes toe en bak ze totdat ze bruin en gaar zijn.
5. Dek samen met je kindje de tafel.
6. Meng de pompoen en ui met de pasta en de kipfilet
- Dien het geheel op.
- Strooi wat geraspte kaas over de maaltijd.
Vrolijke broccolischotel met worteltjes en kalkoen
Wat heb je nodig voor een maaltijd voor 4 personen?
Schep voor je kindje ongeveer 250 gram van deze maaltijd op.
- 1 stronk broccoli
- 500 gram wortelen
- 250 gram aardappelen
- 350 gram kalkoenfilet
- 1 eetlepel olijfolie
Bereidingswijze (ca. 30 minuten):
1. Kook de aardappelen.
- Schil de aardappelen en snijd ze in vier stukken.
- Was de aardappelen in koud water, doe ze in een pan en vul de pan met koud water tot de aardappelen net onder water staan.
- Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
- Draai de vlam laag en kook de aardappelen gaar in 10-20 minuten. Prik voor de zekerheid met een vork in de aardappelen om te voelen of ze goed gaar zijn.
- Giet de gare aardappelen af in een vergiet.
2. Snijd de broccoli en de wortelen.
- Spoel de broccoli grondig af met koud water en verwijder verwelkte of beschadigde roosjes. Snijd vervolgens de stengel van de bloemen op de plaats waar 'de takken naar de roosjes' beginnen. Is de bloem te groot? Snijd deze dan in de lengte doormidden.
- Was de wortelen en snijd ze in stukjes.
3. Kook de broccoli en de wortelen.
- Vul een pan met water en voeg de wortels en broccoli toe.
- Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
- Draai de vlam laag en kook de groenten gaar in ongeveer 10 minuten.
- Giet de groenten af in een vergiet.
- Giet de gare aardappelen af in een vergiet.
4. Bak de kalkoenfilet.
- Snijd de kalkoenfilet in smalle repen.
- Verhit de olie in een roerbakpan op middelhoog vuur.
- Voeg de kalkoenreepjes toe en bak ze totdat ze bruin en gaar zijn.
5. Dek samen met je kindje de tafel.
6. Dien de broccoli, wortels, aardappelen en kalkoen op.
Kip met broccoli-boompjes in witte saus
Wat heb je nodig voor een maaltijd voor 4 personen?
Schep voor je kindje ongeveer 250 gram van deze maaltijd op.
- 1 stronk broccoli
- 2 opscheplepels doperwten (100g)
- 1 ui
- 250 gram zilverliesrijst
- 350 gram kipfilet
- 1 theelepel olijfolie
- Magere kwark
- Basilicum
Bereidingswijze (ca. 30 minuten):
1. Kook de rijst.
- Vul een pan met ruim water en breng het water aan de kook op hoog vuur.
- Voeg de rijst toe aan het kokende water en kook deze volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
2. Snijd de broccoli en de ui.
- Spoel de broccoli grondig af met koud water en verwijder verwelkte of beschadigde roosjes. Snijd vervolgens de stengel van de bloemen op de plaats waar 'de takken naar de roosjes' beginnen. Is de bloem te groot? Snijd deze dan in de lengte doormidden.
- Maak de ui schoon, verwijder de bruine laag en snipper de ui.
3. Kook de broccoli.
- Vul een pan met water en voeg de broccoli toe.
- Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
- Draai de vlam laag en kook de broccoli gaar in ongeveer 10 minuten.
- Giet de broccoli af in een vergiet.
4. Kook ook de doperwten.
- Vul een pan met water en voeg de doperwten toe.
- Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
- Draai de vlam laag en kook de doperwten gaar in ongeveer 10 minuten.
- Giet de doperwten af in een vergiet.
5. Bak de kipfilet en de ui.
- Snijd de kipfilet in smalle repen.
- Zet een koekenpan op hoog vuur en verhit hierin de olie.
- Voeg de kipfilet toe en bak deze totdat het bruin en gaar is.
- Voeg de gesneden ui toe en bak deze nog enkele minuten mee.
6. Voeg de magere kwark toe aan de kipfilet en de ui
- Meng het geheel tot alles goed vermengd is.
- Voeg vervolgens de doperwten toe, en basilicum naar smaak.
7. Dek samen met je kindje de tafel.
8. Dien de broccoli en rijst op en voeg hieraan het kipfilet en kwarkmengsel toe.
Noodles met kip en herfstige champignons
Wat heb je nodig voor een maaltijd voor 4 personen?
Schep voor je kindje ongeveer 250 gram van deze maaltijd op.
- 250 gram champignon
- 1 courgette
- 1 tomaat
- 250 gram noodles
- 350 gram kipfilet
- 1 eetlepel olijfolie
Ook verkrijgbaar als Olvarit Woezel & Pip-maaltijd
Bereidingswijze (ca. 30 minuten):
1. Kook de noodles.
- Vul een pan met water en breng het op hoog vuur aan de kook.
- Draai de vlam laag, voeg de noodles toe en kook deze volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
2. Snijd de champignons, courgette en tomaat.
- Maak de champignons schoon en snijd deze in plakjes.
- Was de courgette in koud water, verwijder de bovenkant en snijd de courgette in kleine blokjes.
- Was de tomaat in koud water, verwijder het kroontje en snijd de tomaat in kleine blokjes.
3. Bak de kipfilet en de groenten.
- Snijd de kipfilet in blokjes.
- Verhit de olie in een roerbakpan op middelhoog vuur.
- Bak de kipfilet totdat deze bruin en gaar is.
- Voeg de champignons, courgette en tomaat toe en bak het geheel gedurende enkele minuten.
4. Dek samen met je kindje de tafel.
5. Meng de kip en de groente met de noodles en dien het geheel op.
We are the champignons-pasta met broccoli en gehakt
Wat heb je nodig voor een maaltijd voor 4 personen?
Schep voor je kindje ongeveer 250 gram van deze maaltijd op.
- 250 gram champignons
- 1 stronk broccoli
- 250 gram pasta, bijvoorbeeld penne
- 350 gram rundergehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- Peterselie
Bereidingswijze (ca. 30 minuten):
1. Kook de pasta.
- Vul een pan met ruim water en breng het water aan de kook op hoog vuur.
- Draai de vlam laag, voeg de pastaschelpjes toe aan het kokende water en kook deze volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
2. Snijd de champignons en de broccoli.
- Maak de champignons schoon en snijd deze in plakjes.
- Spoel de broccoli grondig af met koud water en verwijder verwelkte of beschadigde roosjes. Snijd vervolgens de stengel van de bloemen op de plaats waar 'de takken naar de roosjes' beginnen. Is de bloem te groot? Snijd deze dan in de lengte doormidden.
3. Kook de broccoli.
- Vul een pan met water en voeg de broccoli toe.
- Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
- Draai de vlam laag en kook de broccoli gaar in ongeveer 10 minuten.
- Giet de broccoli af in een vergiet.
4. Bak het gehakt en de groenten.
- Verhit de olie in een roerbakpan op middelhoog vuur.
- Voeg het gehakt toe en bak het tot het bruin is.
- Voeg de champignons toe en bak het geheel gedurende enkele minuten.
- Voeg de broccoli toe en meng het goed door elkaar.
5. Dek samen met je kindje de tafel.
6. Dien de pasta op met het groente-gehaktmengsel.
- Voeg een paar takjes peterselie toe naar smaak.