EERSTE SCHOENTJES baby, waar let je op?
Je baby is veranderd van een kwetsbaar wezen in een ondernemend kind. Zij of hij kruipt de kamer rond en doet pogingen om te staan. Het moment voor de eerste schoentjes is aangebroken. Wanneer koop je de eerste schoentjes en waar let je op?
Wanneer koop je de eerste schoenen voor je baby?
Zolang je baby kruipt, zijn sloffen of sokken voldoende. Begint je kleine te staan en de eerste voorzichtige stappen te zetten? Dan wordt het tijd voor de eerste schoenen. Je baby zet de voeten anders op de grond, en staat meer op platte voeten en minder op de tenen. Schoenen koop je ook als bescherming voor de voeten. Zolang je baby nog geen schoenen heeft, let je er thuis op dat de vloer warm genoeg is. Ook voorkom je dat de kleine in wat scherps stapt. Zet je baby de eerste stappen buiten, dan bieden babyschoenen de beste bescherming. Je baby stapt veilig rond en de voeten krijgen de beste ondersteuning.
De ontwikkeling van de voeten van je baby
De voeten van je kleine zien er anders uit dan je eigen voeten. Ze zijn platter dan die van jou. Ook zijn de voeten van je baby zacht en flexibel. Ze bestaan vooral uit kraakbeen en niet uit bot. Het kraakbeen verandert langzaam in bot. In het eerste jaar ontwikkelen de spieren en zenuwen zich snel. De kleine traint de voeten en benen door te trappelen. De eerste tijd beschermt het zachte babyvet de voeten. Als dit vet na het derde jaar verdwenen is, zijn de voeten minder zacht en buigzaam. Je baby maakt bij de eerste stappen grijpbewegingen met de tenen, om minder snel te vallen. Je baby hobbelt rond met schattige O-benen en staat nog niet zo stevig. Ook zijn de benen nog niet volledig ontwikkeld. Door te oefenen, worden de spieren sterker en zal je kind op peuterleeftijd van de O-benen af zijn.
Waar let je op bij de eerste schoenen van de kleine?
Bij de eerste schoenen van je baby is de pasvorm belangrijk. In een kinderschoenenwinkel vraag je om advies en meten ze de schoenmaat op. Als je online babyschoenen koopt, meet je de omtrek van de voet op. Je zet je baby met zijn voeten op een vel papier en trekt de voeten om met een potlood. Daarna meet je hoe groot de afstand is tussen de hiel en de grote teen. Vervolgens raadpleeg je in de online winkel een maattabel. Hierin lees je af welke schoenmaat past bij de lengte van de voeten van je baby. Je baby mag in de schoenen niet schuiven. Als je je vinger tussen de hiel en de achterkant van de schoen krijgt, is er precies voldoende ruimte. Ook aan de bovenkant is voldoende ruimte belangrijk.
Welk type schoenen koop je?
Babyschoenen zijn aangepast aan de voeten van je kleine. Deze schoenen zijn speciaal ontworpen voor babyvoeten. De meeste schoenen zijn van leer, omdat dit goed ademt. In veel gevallen is ook de binnenkant van leer. Mini-sneakers van canvas zijn een stoer alternatief. Het grote verschil met je eigen schoenen is de buigzaamheid. Babyschoenen hebben een flexibele zool. Voor de ontwikkeling van de voeten bewegen deze schoenen goed mee. De hiel is stevig, om te voorkomen dat je kleine een enkel verzwikt. De babyschoenen bieden voldoende ruimte om met de tenen te bewegen. En om met de tenen grijpbewegingen te maken. Je baby kan de schoenen nog niet zelfstandig aan- en uitdoen. Veterschoenen sluiten beter aan dan klittenband. Als je baby wat ouder is, kun je starten met klittenbandschoenen. Babyschoenen vind je al vanaf maat 16. Zorg ervoor dat je de juiste maat koopt, dus meet de voeten van je kleine op. De voeten van je baby groeien snel. Eens per maand controleer je of de schoenen nog passen. Dit doe je eenvoudig door de binnenzool uit de schoen te halen en tegen haar of zijn voet te houden. Voor de ontwikkeling van de voeten is het goed om de kleine van schoenen te laten wisselen en op blote voeten of anti-slipsokken te laten lopen. Houd bij het kopen van nieuwe schoenen rekening met de activiteiten van je baby. Houdt je kind ervan om buiten te ravotten en gaan jullie er vaak op uit? Blijft je baby liever binnen? Je koopt schoenen die passen bij het gedrag van je baby.
Tijd voor nieuwe schoenen
Je kleine geeft zelf niks aan over te kleine schoenen. Je baby voelt dit zelf niet zo goed. De zenuwen in de voeten zijn nog niet helemaal ontwikkeld. Maar als je goed kijkt, kun je toch wel merken wanneer de schoenen te klein zijn. Hij of zij struikelt regelmatig, wil de schoenen niet aandoen en trekt ze steeds uit. Waarschijnlijk zitten de schoenen dan niet meer fijn. Kijk eerst even of er iets scherps in zit en controleer daarna of de maat nog passend is. Is dit niet het geval, dan is het tijd voor nieuwe schoenen. Je baby wisselt kruipen en lopen soms nog af. De schoenen hebben hieronder te lijden. Door de schoenen van je baby regelmatig te poetsen, houd je ze langer mooi. Suède schoenen behandel je met een borstel en wat suèdekleurstift. Natte schoenen vul je met krantenpapier. Zet ze vooral niet bij de verwarming! Zo voorkom je dat het leer uitdroogt.
Vragen over de eerste schoenen van je baby?
Verloopt de ontwikkeling van de voeten van je baby anders? Sommige baby's hebben extra ondersteuning nodig in de vorm van stevigere zolen. Twijfel je hierover of heb je vragen? Het consultatiebureau, een kinderfysiotherapeut of kinderarts helpt je verder.