Alles over flesvoeding

 

Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Het bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft om goed te groeien en zich gezond te ontwikkelen. Wil je na 6 maanden overstappen op opvolgmelk? Overleg dan met je consultatiebureau of arts welke flesvoeding na 6 maanden geschikt is voor je kindje. Wil je goed voorbereid zijn? Lees dan snel verder.

Wat heb je allemaal nodig?

Met dit lijstje ben je goed voorbereid op het geven van voeding uit de fles:

  • Flesjes
  • Flesspenen
  • Flessenwarmer of magnetron

Verschillende soorten flesjes

Flesjes komen in verschillende soorten en maten. Je ziet door de bomen het bos niet meer! Heel begrijpelijk dat het dus lastig is om uit te kiezen welk flesje je moet gebruiken. Maar waar begin je? Het is handig om in ieder geval een paar verschillende soorten flesjes te kopen. Zo kun je zien welk flesje jouw baby liever heeft. Vraag ook even advies bij een babyspeciaalzaak.

  • Standaard flesjes
  • Anti-koliek / anti-reflux flesjes: deze flesjes hebben een klepje waarmee je het flesje kunt ontluchten, zodat je baby geen lucht inslikt wat kan leiden tot winderigheid of reflux.
  • Schuine flesjes: dit zijn de flesjes die je wel eens ziet met een gekke vorm. Deze flesjes maken het makkelijker voor de speen om gevuld te blijven en verminderen winderigheid. De speciale vorm maakt het lastiger om de flesjes schoon te maken.
  • Brede halsflesjes: deze flesjes zorgen ervoor dat het geven van de fles meer lijkt op het geven van borstvoeding. Een handig flesje dus wanneer je voeding uit de fles gaat geven. 

Goed om te weten: plastic flesjes zijn handiger en goedkoper dan glazen flesjes, maar moeten wel om de zoveel maanden worden vervangen om te voorkomen dat er bacteriën gaan groeien in de krassen van het flesje.

De verschillende soorten flesspenen

Je kunt kiezen tussen een latex of siliconen flesspeen. Latex is zachter, maar gaat sneller stuk en moet dus vaker worden vervangen. Flesspenen zijn verkrijgbaar in de maten small, medium, large en X-large of 1, 2, 3 en 4. Deze laatste maat speen is voor het geven van verdikte voeding en pap. Het kiezen van een speen blijft lastig, omdat dit afhankelijk is van de zuigkracht of de dikte van de voeding van je kindje. Het is belangrijk om te letten op de drinksnelheid. Te snel drinken kan zorgen voor een onverzadigd gevoel en resulteren in krampjes, winderigheid of reflux. Je kunt in dat geval beter een speenmaat kleiner gebruiken. Wanneer het drinken te veel moeite kost en je kleine gefrustreerd of vermoeid raakt voordat de fles op is, is een speenmaat groter aan te raden. Een voedingsmoment duurt bij voorkeur 20 – 30 minuten.

Dit zijn de verschillende soorten spenen:

  • Standaard flesspenen: deze worden geleverd bij de standaard flesjes.
  • Tepelmodel: deze spenen bootsen de natuurlijke vorm van een tepel na. De voornaamste reden van deze speen is om tepel-speenverwarring te voorkomen. Wanneer kindjes leren afgekolfde melk of flesvoeding vanuit de fles te drinken.
  • De 3-standen speen: deze spenen kunnen worden aangepast zodat de melkstroom voldoet aan de behoeften van je groeiende baby.
  • Dental flesspenen: deze flessenspenen zijn voor baby’s die zich snel verslikken of die een sterke zuigkracht hebben. 

De meeste flesjes zijn verkrijgbaar in 3 maten: 120 ml, 240 ml en 330 ml.

Flessenwarmer of magnetron

Je weet nu alles over de verschillende soorten flesjes en spenen. Nu kun je het flesje gaan opwarmen. Je kunt een flessenwarmer gebruiken of een magnetron. Een fles van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, een fles van 150 milliliter verwarm je 45 seconden en een flesje van 200 milliliter verwarm je 60 seconden. Zwenk de fles tussendoor en aan het einde om de warmte goed te verdelen, zodat een deel van de melk niet te warm wordt. Let op: moedermelk mag niet worden verhit tot meer dan 37°C.

Lees hier meer over de bereiding van flesvoeding. Hoeveel flesvoeding je kindje nodig heeft, is onder andere afhankelijk van zijn gewicht en lengte. Gebruik ons handige flesvoedingsschema als leidraad voor de hoeveelheid flesvoeding. Overleg met jouw arts of het consultatiebureau om te bepalen hoeveel flesvoeding jouw kindje vanaf 6 maanden nodig heeft.

Veel flessenwarmers kunnen ook gebruikt worden als sterilisator. Mocht je besluiten geen 2-in-1 flessenwarmer en sterilisator te kopen, kun je de flesjes en flesspenen ook steriliseren door ze in kokend water te plaatsen voor 5 minuten. Dit is alleen nodig voor eerste gebruik. Daarna kun je de flesjes gewoon in een sopje of in de vaatwasser schoonmaken (> 55 graden).

Flesvoeding bereiden

Een flesje klaarmaken is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je het stap voor stap doet en hygiënisch werkt. Bekijk hieronder ons handige stappenplan!

Stap 1: Was je handen en zorg dat de fles en speen schoon zijn.
Stap 2: Breng water aan de kook. Laat het gekookte water afkoelen tot handwarme temperatuur en schenk de benodigde hoeveelheid in de fles.
Stap 3: Haal het bijgeleverde maatschepje losjes door het poeder en strijk het af aan het afstrijkrandje.
Stap 4: Voeg zo het juiste aantal maatschepjes toe aan het water in de fles.
Stap 5: Draai de dop op de fles en schud onmiddellijk krachtig verticaal totdat het poeder helemaal is opgelost (ongeveer 10 seconden).
Stap 6: Controleer of de voeding niet te warm is door deze op de binnenkant van je pols te druppelen.
Stap 7: Bewaar het maatschepje in de verpakking.
Stap 8: Sluit na gebruik de verpakking en bewaar deze op een koele en droge plaats. Geef het flesje binnen één uur na bereiding. Gooi restjes voeding weg.

Meer lezen over de bereiding van de fles? Klik dan hier.

Flesje schoonmaken

Het is belangrijk om direct na het voeden ’t flesje om te spoelen met koud water. Daarna kun je de speen en fles in heet sop goed schoonmaken met een flessenborstel. Laat alles ondersteboven drogen op een droge, schone doek. Ook kun je de fles en speen in de vaatwasser stoppen (op minimaal 55°C). Spoel daarna voor de zekerheid ’t flesje nog even om met water zodat het glansspoelmiddel eraf gaat.

Welke opvolgmelk?

Stap je over van borstvoeding op opvolgmelk? Of een combinatie van beide? Overleg dan met het consultatiebureau of jouw arts welke opvolgmelk geschikt is voor je kindje.

Al meer dan 125 jaar investeren wij in onderzoek om continu onze recepturen te verbeteren. De samenstelling van flesvoeding is wettelijk vastgelegd. Maar op vrijwillige basis mag je ingrediënten toevoegen, welke uiteraard streng worden gecontroleerd door de wetgeving. Door middel van onderzoek naar ingrediënten gebaseerd op de natuur doen wij dit op een manier die zo dicht mogelijk bij de natuur ligt. Zodat wij altijd onze beste voeding aan je kindje kunnen bieden. Nutrilon Opvolgmelk bevat naast de wettelijk verplichte ingrediënten de volgende toevoegingen:

  • Natuurlijke 3’GL vezels, ontstaan uit ons unieke fermentatieproces
  • Geavanceerde vezelmix scGOS:lcFOS

Ieder kindje is anders

Misschien heeft je kindje last van krampjesmoeizame ontlasting of andere babykwaaltjes en wil je graag advies over de voeding. Doe dan de Babykwaaltjestest. Binnen 10 minuten krijg je tips van onze voedingskundigen. Ook kun je advies opvragen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin of je arts.

Nutricia Kindervoeding Service helpt

Ben je zwanger en heb je vragen over jouw voeding of de ontwikkeling van je baby? Ons team van voedingskundigen helpt je graag. Onze Nutricia Kindervoeding Service bestaat uit diëtisten die gespecialiseerd zijn in kindervoeding. Dag en nacht zijn zij bereikbaar, zelfs tijdens de feestdagen! Jaarlijks beantwoorden zij ruim 50.000 vragen omtrent babykwaaltjes, zoals krampjes, allergie, obstipatie en spugen. Zij ontvangen Heb jij vragen of zou je eens willen overleggen? Je kunt 24/7 bij ons terecht. Je kan ons gratis bellen op 0800 022 26 26 of WhatsAppen op +31 6 83 65 11 33. Ook zijn wij goed te vinden op social media. Wie weet tot snel!

KOAG/KAG-nr. 379-0520-1891

MELD JE AAN voor de Nutricia Baby Club en ontvang:

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Nutrilon

Tools