NIET GESCHIKT tot 12 maanden

Er zijn verschillende voedingsstoffen die je kindje tot 12 maanden nog niet mag eten.

Wat is niet of beperkt geschikt tot 12 maanden

Omdat je kindje nog andere voedingsbehoeften heeft is het goed om hier in het eerste levensjaar - en vaak nog tot 4 jaar - rekening mee te houden. Er zijn ook producten die niet geschikt zijn of afgeraden worden voor je kindje. Denk bijvoorbeeld aan rauwe producten, suiker en zout etc. Dit moet je eigenlijk niet geven of in een enkel geval tot een minimum beperken. We geven je hieronder een overzicht met uitleg. 

Rauw vlees

Rauw vlees en rauwe vleeswaren zien niet geschikt voor kindjes onder de 4 jaar. Denk hierbij ook aan filet américain of carpaccio. Goed om het vlees altijd goed doorbakken te geven en indien je vleeswaren op brood geeft, kies dan niet voor de rauwe varianten. 

Rauwe vis en rauwe schaal- en schelpdieren.

Rauwe vis of rauwe schaal- en schelpdieren, maar ook rauwe vis zoals sashimi/sushi en voorverpakte vis (oa. gerookte zalm). In rauwe vis kunnen ziekmakende bacteriën zitten, waar je kindje ziek van kan worden. Goed om het altijd goed doorbakken te geven. 

Leverproducten

Onder de 4 jaar worden leverproducten afgeraden door het hoge gehalte Vitamine A, dit kan schadelijk zijn voor je kindje. Geef dus liever geen of zo min mogelijk leverproducten, zoals leverworst of leverpaté. Je kunt eventueel wel kiezen voor vegetarische smeerworst als alternatief. 

Rauwe eieren

Goed om geen rauwe eieren of producten hiervan te geven aan je kindje. Deze kunnen besmet zijn met de ziekmakende bacterie Salmonella. Denk hierbij ook aan zelfgemaakte mayonaise of tiramisu. Vaak worden de producten in de supermarkt verhit en veilig te gebruiken. 

Melkproducten

Borstvoeding en flesvoeding is beter afgestemd op de behoefte van je kindje. Een beetje gewone melkproducten zijn niet schadelijk voor je baby, zoals een klein schaaltje yoghurt. Melkproducten die niet verhit zijn, kan je beter niet geven aan je kindje. Zo zijn producten uit de supermarkt vaak verhit met sterilisatie of pasteurisatie, waardoor ze wel geschikt zijn voor je kindje. Geef geen rauwe melk of rauwmelkse kaas, zoals boerenkaas. Ook bevat (smeer)kaas vaak veel zout en verzadigd vet, kies als alternatief voor een 30+ (smeer)kaas met minder zout. 

Zout

Te veel zout is slecht voor de ontwikkeling van de nieren van je kindje. Natrium is een onderdeel van zout (natriumchloride). Sommige voeding bevat natuurlijke natrium, maar pas op met producten waar volgens het etiket zout aan is toegevoegd. Bouillonblokjes, soepen, kant-en-klaar sauzen en maaltijden bevatten vaak veel zout. Gebruik deze dus liever niet. Wil je je kleine toch een complete en uitgebalanceerde maaltijd voorzetten? Kies dan voor een van de vele maaltijden van Olvarit. 

Suiker

Suiker kan de (doorkomende) tandjes van je kindje aantasten. Bovendien kan hij zich als een echte zoetekauw ontwikkelen en dat is op de lange termijn niet goed voor zijn gezondheid. Kies voor voeding die van nature al zoet is, zoals fruit en worteltjes. Let goed op de hoeveelheid suiker die is toegevoegd aan toetjes. Kies voor zuivelproducten waaraan zo min mogelijk suiker is toegevoegd. En let erop dat ook aan hartig eten suiker toegevoegd kan zijn."" 

Honing

Honing kan sporen bevatten van de bacterie Clostridium botulinum. Deze bacterie komt via de bijen in de honing terecht. Jij hoeft je daar voor jezelf geen zorgen over te maken, maar het kan wel kwaad bij kindjes tot 12 maanden. De honing in Olvarit granen wordt streng gecontroleerd. Tijdens de productie wordt de honing ook nog eens extra hoog verhit. Zo weten we zeker dat de honing in Olvarit granen volstrekt veilig is. 

*Kant-en-klaar producten en sauzen voor volwassenen 

Deze producten bevatten vaak veel zout. Gebruik ze dus liever niet. Wil je je kindje toch een complete en uitgebalanceerde maaltijd voorzetten? Kies dan voor een van de Olvarit maaltijden.

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!