LICHAMELIJKE ONTWIKKELING 7-9 m

Je baby is dol op bewegen. En zodra hij sterk genoeg is en de coördinatie heeft, gaat hij op pad: hij kruipt de kamer door.

De lichamelijke ontwikkeling van je baby van 7 tot 9 maanden

Je baby is dol op bewegen. En zodra hij sterk genoeg is en de coördinatie heeft, gaat hij op pad: hij kruipt de kamer door. Dat begint meestal als je kindje tussen de 7 en 9 maanden oud is. Maar ook dat verschilt natuurlijk per kindje. Een ding is zeker: je baby gaat ervandoor op het moment dat hij er klaar voor is. Grote mama die hem tegenhoudt!

Een andere grote verandering is dat je baby steeds meer dingen leert eten en lekker leert vinden. Zijn kaakjes worden steeds sterker en met een paar behulpzame eerste tandjes kan hij steeds meer structuren eten. Er gaat een nieuwe wereld voor hem open. Wil je weten wat je je baby allemaal mag geven? Bel ons gerust, dan helpen we je op weg.

Klaar voor de start? Af!

Je baby kan nu misschien al goed rechtop zitten. En ja, hij valt zo nu en dan nog wel eens om. Maar hij wordt elke dag sterker. En op een dag trekt hij eropuit. De hele kamer door! Tijgerend, op handen en knieën of op zijn billen: hij kiest zijn eigen manier. Ongelooflijk hoe snel hij zich verplaatst! Schrik niet als je baby zijn ontdekkingsreis achteruit begint. Dat doen veel baby’s. Je kunt wat kussens op de vloer leggen. Je baby zal ze proberen te pakken en kijken of hij eroverheen kan kruipen. Een nuttig en leerzaam trainingsparcour.

Na negen maanden weegt je baby ongeveer tweeënhalf keer meer dan bij zijn geboorte. Het groeien gaat nu iets minder hard, maar het is nog altijd anderhalve centimeter per maand. Calciumrijke voeding, zoals borst- of flesvoeding, is dan belangrijk. Calcium is namelijk belangrijk voor de ontwikkeling van de botten van je kindje.

Wat doen mijn handjes nou?

Je ziet steeds grotere spongen bij je baby. Maar let vooral ook op die leuke en kleine ontwikkelingen. Bijvoorbeeld die van zijn handjes en vingertjes. Deze ontpoppen zich tot handige gereedschapjes om de wereld verder te ontdekken. Kleine (gezonde) tussendoortjes, zoals een broodkorst, babykoekje of stukjes banaan, helpen hem zijn oog-handcoördinatie te ontwikkelen. Geef je baby een lepel en hij zal proberen zelf te eten. Het zalf nog niet perfect en zonder knoeien gaan, maar ‘mama, kijk eens wat ik al kan!’.

Ze groeien ook van binnen

Al dat kruipen en tijgeren door het huis kost natuurlijk veel energie. Je zult merken dat je baby daardoor meer eetlust krijgt. Het maagje zal beetje bij beetje groter worden en wennen aan meer eten. Maar toch passen er nog maar kleine beetjes eten in. Om je baby toch genoeg energie te geven, moet je de porties voeding niet ineens te groot maken. Geef hem daarom wat vaker kleine porties te eten. Wil je weten of je kindje de juiste hoeveelheid voeding binnenkrijgt? Klik dan hier voor onze voedingsschema’s en dagmenu’s voor je kleintje.

Nu je baby tandjes krijgt, wordt eten steeds interessanter voor hem. Hij gaat automatisch kauwbewegingen maken en traint zo zelf zijn kaakspieren. Die spieren heeft hij straks nodig om te praten. Dus als je hem nu andere structuren laat eten, help je hem zijn mondspieren te trainen voor zijn eerste woordje.

Vragen of advies OVER JEZELF OF JE KINDJE? Wij zijn er voor jou!