GEBOORTEAANGIFTE bij de gemeente
Als je net je kindje ter wereld hebt gebracht, ben je waarschijnlijk lekker aan het bijkomen en genieten samen. Maar vergeet niet dat je de geboorte van je kindje binnen een paar dagen moet aangeven bij de gemeente.
Naar het gemeentehuis
Om aangifte te doen, ga je naar de gemeente waarin je baby geboren is. Is dit een andere gemeente dan je woonplaats? Stel dan ook je eigen gemeente op de hoogte van de geboorte. Je hebt drie dagen de tijd om deze aangifte te doen. Deze dagen gaan in op de dag na de bevalling. Als je kindje bijvoorbeeld op zondag is geboren, dan doe je uiterlijk woensdag aangifte bij de gemeente. Als de derde dag in het weekend of op een feestdag valt, mag het gerust een dagje later. Maar pas op: als je te laat bent met je aangifte, kun je een boete krijgen. De aangifte van je kindje is gratis.
Wat neem je mee?
De geboorteaangifte kun je zelf doen, maar je partner of iemand anders die bij de geboorte aanwezig was mag het ook doen. Je moet de aangifte ‘in persoon’ doen. Dat betekent dat je echt naar het gemeentehuis moet gaan. Het kan dus niet telefonisch of via internet. Als je aangifte doet, heb je een eigen geldig identiteitsbewijs nodig en het identiteitsbewijs van je partner. Zijn jullie getrouwd? Neem dan ook het trouwboekje mee. Jullie kindje wordt dan bijgeschreven in het trouwboekje. Vergeet ook niet het kaartje mee te nemen dat jullie in het ziekenhuis hebben gekregen. Daarop staat precies waar, wanneer en hoe laat jullie kindje geboren is en wat het geslacht is.
Gegevens
Op het gemeentehuis worden de volgende gegevens van jullie kindje genoteerd:
• de voornaam of voornamen
• de achternaam
• het geslacht
• de geboorteplaats
• de datum en het tijdstip van de geboorte
• de voornaam/voornamen en achternaam van de ouders
• de geboorteplaats en –datum van de ouders
Geboorteakte
Na de aangifte stelt de ambtenaar een ‘akte van geboorte op’. Dit is het bewijs van de geboorte van je kindje. Controleer de namen en gegevens op de akte goed. Het is lastig om eventuele foutjes later nog te wijzigen.