Heeft mijn baby een LACTOSE-INTOLERANTIE (koemelkeiwitallergie)?
Sommige mensen hebben last van lactose (melksuiker). Ze krijgen er buikpijn, kramp, misselijkheid, een opgezette buik, winderigheid en/of diarree van. Zij hebben dan lactose-intolerantie. Nu ben je vast benieuwd of de krampjes en dunne ontlasting van je baby ook hierdoor komen.
Wat is lactose-intolerantie?
Producten als melk, kwark, yoghurt en ook flesvoeding en borstvoeding bevatten van nature melksuiker, ook wel lactose genoemd. Om die melksuiker te verteren, maakt het lichaam een enzym aan: lactase. Maar niet iedereen maakt voldoende lactase aan om alle melksuiker te kunnen verteren. En dat geeft problemen. De lactose die niet in de dunne darm verteerd wordt, gaat door naar de dikke darm. Daar gaan darmbacteriën met de lactose aan de slag. De bacteriën breken melksuiker af, maar daarbij ontstaan wel gassen. En die gassen kunnen flinke klachten geven als een opgezette buik, winderigheid, diarree, misselijkheid en darmkrampen. Wie een of meerdere klachten hiervan heeft, kan lactose-intolerant zijn.
Baby’s met lactose-intolerantie
Als baby’s geboren worden is er geen probleem met de vertering van melksuiker. Ze hebben in de eerste levensjaren in principe genoeg van het enzym lactase in hun darm om de melksuiker die ze binnenkrijgen met borstvoeding of flesvoeding te verteren. Een baby kan per dag namelijk ongeveer 70 gram lactose verteren. En die hoeveelheid zit in 1 liter melk. Zoveel drinkt een baby meestal niet. Bij meer dan 80% van de wereldbevolking neemt na het derde levensjaar de productie van lactase geleidelijk af. Rond de Middellandse Zee is dat bij ongeveer 50% van de bevolking. Maar bij ons ligt dit percentage veel lager. De productie van lactase neemt bij ons slechts bij een beperkte groep af, voornamelijk bij mensen met een niet-westerse achtergrond.
Kinderen kunnen lactose dus bijna altijd gewoon verteren. Er zijn enkele uitzonderingen:
- Baby's die te vroeg geboren zijn (tussen 26 en 34 weken). Bij deze ukkies zijn de darmen nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor de aanmaak van het enzym in de eerste weken nog niet genoeg lukt.
- Baby's en jonge kinderen met een buikgriep (virusinfectie) of een darmziekte zoals coeliakie of de ziekte van Crohn. Daardoor kunnen ze tijdelijk een lactose-intolerantie ontwikkelen. Deze vorm van lactose-intolerantie gaat ook weer over als de darmen zich herstellen.
- Baby’s met een aangeboren vorm van lactose-intolerantie. Deze vorm is ernstig en komt gelukkig maar heel weinig voor. In België zijn 2 baby’s bekend die het hebben.
Wat kan ik doen als mijn baby darmkwaaltjes heeft?
De kans op lactose-intolerantie is dus echt piepklein bij je kind. Huilt je baby veel, laat het veel windjes, heeft het dunne ontlasting of last van krampjes? Doe dan onze Kwaaltjestest om te onderzoeken waar de klachten vandaan kunnen komen. Bespreek de kwaaltjes ook met de kinderarts of het consultatiebureau. Zij kunnen samen met jou op zoek naar de oorzaak. Misschien heeft je baby wel last van koemelkallergie, krampjes of moet het wennen aan een andere voeding.
Waarom je baby melksuiker nodig heeft
In moedermelk en flesvoeding zit melksuiker. De hersenen van je baby kunnen niet zonder dat soort suikers. Bij jou gaat ongeveer 20% van alle energie die je op een dag gebruikt, op aan het functioneren van je hersenen. Bij je baby is dat 50%! De helft van alle energie die je kind binnenkrijgt gaat naar de hersenen. Maar goed dus dat er zoveel melksuiker in moedermelk zit.