Hoe PRAAT je met je kindjes over het CORONAVIRUS?
“Hoe praat je met jonge kinderen over een woord dat veel te groot is voor hen om uit te spreken: het coronavirus? Er is maar één eenvoudig antwoord: dat hangt ervan af.”
Door Australische opvoedingsexpert en vader van 6: Dr. Justin Coulsen
- Bij kinderen onder 3 jaar
Het is onwaarschijnlijk dat ze veel vragen hebben. Daarom zou je moeten antwoorden in korte zinnen en met een minimum aan informatie. En dan praten over wat jullie kunnen doen.
Bv. “We kunnen oma voor een tijdje niet meer zien omdat ze in een ander huis woont. Maar we kunnen haar op de computer zien!” - Kleuters hebben meer informatie nodig dan onze peuters. Maar niet veel meer. Beantwoord hun vragen voor zover ze nieuwsgierig zijn. En controleer dan of ze er genoeg aan hebben. Beantwoord alleen de vragen waar je een zeker antwoord op hebt. Bv. “Heb je nog andere vragen?”, “Wat wil je nog meer weten?”
Misschien wel het belangrijkste: geef hen een knuffel en laat jezelf of een ander gezinslid op een leuke manier helpen. Dit zorgt voor wat afleiding!
Luisteren
We zeggen vaak "Oh, het komt allemaal wel goed" of "Het komt in orde met jou!" tegen onze kinderen wanneer ze zich zorgen maken. Maar deze antwoorden kunnen ontwijkend overkomen.
Om écht te luisteren moeten we stoppen met wat we doen, in hun ogen kijken en aandachtig zijn in plaats van hen te zeggen dat alles oké is. Zeker wanneer ze overduidelijk denken dat dat niet het geval is. We moeten hun emoties benoemen om ze te ondersteunen.
“Je maakt je heel veel zorgen om opa, is het niet?”
“Je bent verdrietig hé, dat je je verjaardag niet met al je vriendjes en familie kan vieren…”
Verzorgen
Het belangrijkste: onze kinderen moeten gezond zijn. Leer hen hoe hun handen te wassen, veilig te hoesten en veilig te blijven. Deze gewoontes redden levens.
Lachen
Humor is het beste medicijn. En een sterk middel tegen stress. Baby’s, peuters en kleuters houden ervan om te lachen! Speel ‘kiekeboe’, zing liedjes, dans, kietel, teken, musiceer met lepels en pannen of lees verhaaltjes voor.
De lach van onze kindjes zorgt ook voor een aangename afleiding voor ons en de problemen rondom ons. Lach samen!
Helpen
Hulp versterkt jullie band. Het verhoogt gevoelens van bekwaamheid en gidst kinderen naar hun doelen. Het is een wonderlijke stap weg van angst en zorgen, en naar vertrouwen en hoop.
Hoop
Onze kinderen moeten geloven in een positieve toekomst.
Ze moeten volop kunnen ontdekken met vertrouwen. Om dit te bereiken, is het belangrijk dat ze zich veilig voelen. Als we hen liefdevol vastnemen en hen aanmoedigen om veilig de wereld te ontdekken, zullen ze ons geloof in hen voelen. Zo geloven ze ook meer in zichzelf, én in hun toekomst. En ze ontwikkelen ook nog eens weerbaarheid!
Communiceren met een zachte, geruststellende toon en met gevoel voor humor zorgt voor die hoop. En onze vrolijke kinderen -meer dan elke andere levensgeschenk- geven ons op hun beurt die hoop!