BORSTVOEDING**geven als je **ZWANGER bent? Dat kan!
Heb jij een positieve zwangerschapstest in je handen terwijl je nog een kind aan de borst hebt? Het stelt je misschien gerust dat zwanger zijn en borstvoeding geven gewoon samengaan. Er zijn wel wat dingen waar je rekening mee kunt houden.
Zorg extra goed voor jezelf: eet extra gezond
Nu je weer zwanger bent, levert je lichaam helemaal een topprestatie: het zorgt voor de baby in je buik én maakt melk aan voor je uk aan de borst. Voor je lichaam heeft de baby in je buik voorrang: alle energie en voedingsstoffen die dat kleintje nodig heeft, geeft je lichaam door. Daarna is het kind aan de borst aan de beurt. Je lichaam maakt daar melk voor aan. En dan wil je natuurlijk zelf ook nog gezond blijven en genoeg energie hebben. Het is nu dus heel belangrijk dat je gezond en voldoende eet.
Help, de productie loopt terug!
De hormonen die nu vanwege je zwangerschap door je lichaam gieren, hebben effect op je melkproductie. Die loopt namelijk terug… Dat is normaal, maar kan lastig zijn. Als je een jonge baby hebt die nog helemaal afhankelijk is van jouw melk, maak je misschien niet meer voldoende aan. Hierdoor kan je baby onrustiger worden aan de borst. Je kunt proberen of je je productie nog wat kunt stimuleren of misschien wat vaker afgekolfde melk uit de vriezer geven. Wie weet red je het met de afgekolfde en bewaarde melk wel in het eerste en tweede trimester. In het derde trimester neemt bij de meeste vrouwen de productie vaak weer toe.
Een ouder kind, dat ook al hapjes eet en ander drinken krijgt, drinkt waarschijnlijk ook al meer van andere dranken. Overweeg je de borstvoeding af te bouwen, doe dat dan geleidelijk aan. Er zijn ook kinderen die uit zichzelf stoppen met drinken uit de borst, omdat de productie niet meer voldoende is voor ze.
Gevoelige borsten en een dikke buik
De kans is groot dat je borsten en tepels (weer) gevoeliger zijn nu je zwanger bent. Als het daardoor minder prettig is als je kind drinkt, kun je een andere voedingshouding proberen. Of kijk of het voor jou prettiger is om je kind vaker en minder lang te laten drinken of juist minder vaak en langer aan te leggen. Natuurlijk kun je ook een verloskundige of lactatiekundige inschakelen. Ook je dikker wordende buik kan in de weg gaan zitten. Maar daar zijn oplossingen voor! De rugbyhouding of zijligging zijn nu ideaal. Lees hier meer over de verschillende borstvoedingsposities.
Harde buiken, hoe kan dat?
Jouw lichaam maakt het hormoon oxytocine aan als je kind aan de borst drinkt. Handig, want hierdoor krijg jij de toeschietreflex. De melk stroomt naar je tepels. Maar oxytocine doet meer in je lichaam. Het zorgt voor samentrekken van de baarmoeder. Dat is handig na een bevalling. Maar nu je weer zwanger bent voelt dat als weeën en je kunt er harde buiken van krijgen. En die harde buiken voel je misschien wel als je je kind voedt. Dat je die harde buiken krijgt tijdens het geven van borstvoeding is bij een normale zwangerschap geen probleem.
Bespreek het wel met je gynaecoloog of verloskundige als je bij een eerdere zwangerschap een (risico op) vroeggeboorte had. Het is niet bewezen dat de baby door het geven van borstvoeding eerder geboren wordt, maar voor de zekerheid adviseren gynaecologen en verloskundigen soms om in het laatste trimester te stoppen met het geven van borstvoeding. Bouw de borstvoeding dan geleidelijk af. Je kunt hier lezen hoe je dat het beste aanpakt.