SLAAPT je baby al DOOR?
Het is misschien wel de meest gestelde vraag aan jonge ouders: of de baby al doorslaapt? Terwijl het eigenlijk heel natuurlijk is dat je baby ’s nacht bij jou wil zijn en gevoed wil worden.
De overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld is groot. Je baby werd lekker warm gehouden en kreeg voortdurend voedingsstoffen via de placenta. Zonder inspanningen. Eenmaal geboren staat je kleintje er ‘alleen’ voor. Zelf drinken, zelf de lichaamstemperatuur regelen, en dan ook nog groeien en af en toe wakker zijn. Natuurlijk wil je baby het liefst door jou warm gehouden worden en lekker vaak een voeding krijgen. Dat sluit het meeste aan bij hoe het 9 maanden lang in jouw buik was.
Nachtvoedingen zijn nodig
’s Nachts wakker worden van een huilende baby is niet echt leuk. Het is iets waar veel ouders ook tegenop zien: die verstoorde nachten. Maar als je bedenkt dat je baby de voedingsstoffen uit de voeding nodig heeft, en dat het heel gezond is om die nachtvoeding te geven, dan voelt het misschien niet zo erg. Je baby heeft voor de groei en voor de verdere rijping van het lichaampje veel voedingsstoffen nodig. In de eerste weken na de geboorte kan je baby per voeding niet zoveel drinken dat er genoeg is voor lange tijd. De maag is nog maar klein. En als die maag leeg is, komt al snel het signaal van honger. Dan is er weer een voeding nodig. Dat is alleen maar natuurlijk en gezond.
Wanneer slaapt een baby door?
Het is niet precies te zeggen op welke leeftijd een baby doorslaapt. Het verschilt per kind en het hangt af van de groei. Als je kind goed groeit, groeit ook de maag mee en kan je kind na een tijdje met minder voedingen per etmaal toe. Het ligt ook een beetje aan het tijdstip van de laatste voeding ‘s avonds. Geef je die al vroeg in de avond, dan is de kans groot dat je baby niet de hele nacht doorslaapt. Ook kan het soms zo zijn dat je baby al een tijdje doorslaapt en dan opeens weer wel ’s nachts komt. Als je baby verder gezond is zou dit aan de groeispurten kunnen liggen.
Dag- nachtritme
Baby’s hebben als ze geboren worden nog niet echt een dag- en nachtritme. Dat is iets wat ze nog moeten ontwikkelen. In het begin slapen ze zowel overdag als ’s nachts. Maar na een tijdje ontstaat er wel een dag- en nachtritme. Je kunt dit stimuleren door de dag ook echt de dag te laten zijn, en de nacht de nacht: geen gordijnen dicht overdag op het babykamertje. En ’s nachts juist niet te veel licht aan doen, het zo donker mogelijk laten en niet uitgebreid gaan badderen, knuffelen of spelen met je baby.
Krijgt mijn baby wel genoeg?
Er zijn eigenlijk geen regeltjes voor op welke tijdstippen en hoe vaak je een baby borstvoeding moet geven en hoe lang de voeding moet duren. Of het nu overdag is of ’s nachts, je kind geeft zelf aan wanneer er een voeding nodig is en wanneer het genoeg heeft gedronken. Jouw borstvoeding past zich automatisch aan, aan wat je baby nodig heeft.
Tips voor voldoende slaap voor jou
- Laat je baby dicht bij je in de buurt slapen ‘s nachts zodat je niet het hele huis door hoeft om je baby op te halen voor de voeding.
- Doe een middagdutje als je baby overdag slaapt. Als is het maar 15 – 30 minuten, je kikkert er goed van op.
- Spreek met je partner af dat jullie om en om de baby uit bed halen tijdens de nacht en weer terug leggen na de voeding. Als jij af en toe lekker zo lang mogelijk kunt blijven liggen is dat minder slopend.
- Probeer je niet al te druk te maken over het wakker worden ’s nachts. Het is natuurlijk en gezond en het gaat echt voorbij. Geniet liever van het intieme moment met je kind.