Heeft je baby last van constipatie? Deze tips kunnen helpen
Het is een fabeltje dat een baby elke dag ontlasting moet hebben. Het is helemaal niet ongewoon dat je kleintje soms enkele dagen geen vuile pamper heeft. Net zoals het niet ongewoon is dat jouw kindje drie keer per dag z’n pamper vult. Het belangrijkste is dat je baby in beide gevallen geen pijn heeft. Wanneer je baby pijn heeft én geen ontlasting heeft, spreken we immers van constipatie of obstipatie. Wat doe je best in dat geval? Wij geven je enkele tips mee over hoe je obstipatie bij je baby kan verhelpen.
Het ontlastingsritme is bij elke baby anders
Het ritme van de stoelgang verschilt van baby tot baby — en dat is perfect normaal. Baby's die borstvoeding krijgen, hebben in de eerste levensweken meestal meerdere keren per dag stoelgang. Maar je hoeft je geen zorgen te maken als dat aantal eens afneemt. Baby's die flesvoeding krijgen, kunnen dagelijks stoelgang hebben of met enkele dagen ertussen. Als er even geen stoelgang is, moet je dus nog niet meteen aan obstipatie denken. Zolang je baby zich moeiteloos lijkt te ontlasten, is alles in orde.
Symptomen van constipatie bij baby's
Het kan gebeuren dat je kindje last krijgt van obstipatie. De symptomen hiervan zijn makkelijk te herkennen:
- Je baby heeft harde stoelgang die eruitziet als kleine donkere kralen.
- Je baby heeft moeite om zich te ontlasten: hij spant zich op en duwt, maar tevergeefs.
- Je baby heeft minder dan 2 keer per week stoelgang.
Oorzaken van constipatie bij baby’s
Obstipatie bij baby's kan worden veroorzaakt door:
- Onvoldoende vochtinname.
- Stress, zoals naar de crèche gaan of van omgeving veranderen tijdens de vakantie.
- Het begin van vaste voeding: het lichaam van je kleintje moet wennen aan een ander soort voeding.
- Verandering van melkvoeding.
- Een slecht bereide melkvoeding. Lees onze tips voor het bereiden van een flesje.
6 tips om constipatie bij je baby te verhelpen
1) Geef je borstvoeding? Leg je kleintje wat vaker aan
Als je borstvoeding geeft, probeer dan eens om je baby wat vaker aan te leggen. Je zal zien dat dit helpt bij moeizame ontlasting. Probeer ook om 2 tot 2,5 liter water per dag te drinken en kies voor een gezonde, gevarieerde voeding.
2) Jouw voeding speelt ook een rol
Als je borstvoeding geeft, probeer dan om 2 tot 2,5 liter water per dag te drinken en kies voor een gezonde, gevarieerde voeding.
3) Geef je de fles? Voeg eerst water toe, dan poedermelk
Warm water op tot 37°. Vul het flesje met het opgewarmde water. Voeg vervolgens het aanbevolen aantal maatschepjes poeder toe aan het water. Het is belangrijk om in deze volgorde te werk te gaan en niet andersom, want dan loop je het risico een te geconcentreerd flesje melkvoeding te maken.
4) Geef meer water
Je kunt je baby vanaf de leeftijd van 6 maanden tussen twee flesjes melkvoeding door een beetje water geven. Het is wel belangrijk dat je baby nog altijd zijn melk volledig opdrinkt, want water is geen vervanging voor een papfles. Het is ook mogelijk om 10 ml extra water toe te voegen aan het flesje melk, maar behoud dan wel dezelfde hoeveelheid poeder. Als je borstvoeding geeft, aarzel dan niet om wat vaker de borst te geven.
5) Geef je baby massages
Geef je baby een buikmassage als hij dit leuk vindt. Maak bewegingen met de klok mee en herhaal dit meerdere keren per dag. Je kunt ook met zijn beentjes trapbewegingen maken.
6) Geef je baby vezels
Als je al bent begonnen met vaste voeding bij jouw kleintje, geef dan voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels (granen, groenten, fruit). Vezels, in combinatie met voldoende water, helpen de stoelgang te hydrateren. Dat zal ervoor zorgen dat jouw baby zich opnieuw makkelijker kan ontlasten. Als je baby echter darmkrampjes heeft, wat vrij vaak voorkomt, kan je deze tips raadplegen.
Specifieke melksoorten
Moedermelk blijft de meest ideale voeding voor jouw baby en is geschikt als enige voedingsbron voor een kindje gedurende de eerste zes maanden van zijn leven, zoals geadviseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar wanneer borstvoeding niet (meer) mogelijk is, weet dan dat er flesvoeding bestaat die speciaal werd ontwikkeld om baby’s met obstipatie te helpen. De kinderarts kan je nuttig advies geven bij het kiezen van de juiste melkvoeding. Ook wanneer jouw baby ondanks al deze tips geconstipeerd blijft, is het raadzaam om een arts te raadplegen.
Als de constipatie aanhoudt ...
Hoewel de meeste obstipatie slechts tijdelijk is, houd je best ook andere tekenen in de gaten die op mogelijke problemen kunnen wijzen. Neem contact op met jouw kinderarts als je bijvoorbeeld bloed in de ontlasting ziet, als de constipatie gedurende langere tijd aanhoudt of als jouw baby begint te braken.