Welke voedingsmiddelen mag je niet geven aan je baby voor de leeftijd van 1 jaar?

Het spijsverteringsstelsel van jouw baby kan vanaf de geboorte al vlotjes borstvoeding verteren. Tot de leeftijd van 6 maand blijft moedermelk trouwens de belangrijkste voeding voor je baby. Tijdens de periode waarin je in het dagschema van je kleintje begint te variëren met vaste voeding, leert zijn lichaam geleidelijk aan om andere voedingsmiddelen te verwerken zoals semi vaste voeding; fruit- en groentepap dus. Rond de leeftijd van 6 maanden zal je baby ook meer eiwitten eten, door wat vlees of vis in de maaltijden toe te voegen. Maar niet alle ingrediënten zijn geschikt voor jouw baby, of toch niet vóór de leeftijd van 1 jaar. Het is daarom aangeraden om voorzichtig te werk te gaan wanneer je eten klaarmaakt voor je kindje. Hieronder geven we je een overzicht met de belangrijkste ingrediënten die je best vóór de leeftijd van 1 jaar kunt vermijden.

Zout (natrium)

Natrium is een element dat in zout voorkomt in de vorm van natriumchloride. Sommige voedingsmiddelen bevatten het van nature, maar pas op voor voedingsmiddelen waaraan zout is toegevoegd. Je baby heeft het nog niet nodig. Tot de leeftijd van 1 jaar zijn de nieren van een baby nog in ontwikkeling. Te veel zout kan een goede nierfunctie verstoren. Daarom biedt Olvarit je verschillende volwaardige maaltijden voor je baby zonder toegevoegd zout.

Suiker

Je baby heeft geen toegevoegde suikers nodig. Door suiker te gebruiken, raakt jouw kindje gewend aan de zoete smaak en kan hij er een voorkeur voor ontwikkelen. Bovendien is te veel suiker bij een baby slecht voor zijn tanden, die bijna klaar zijn om door te komen. Wees voorzichtig met suikerhoudende dranken, zoals fruitsap, limonade of bepaalde melkdranken. Kies zelfgemaakte hapjes of Olvarit knijpzakjes om het suikergehalte onder controle te houden.

Honing

En hoe zit het met honing voor een baby? Zowel honing in vloeibare, vaste als romige vorm is over het algemeen niet geschikt voor jonge kinderen. Het kan sporen van bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor de allerkleinsten. Toch bestaan er producten voor baby’s die honing bevatten. Deze zijn dan wél geschikt voor je kleintje omdat ze bij hoge temperatuur zijn behandeld. Deze specifieke producten kan je dus zonder problemen aan je baby geven, maar altijd in zeer kleine hoeveelheden.

Smeerkaas en yoghurt

Kinderen zijn dol op de romige textuur van smeerkaas en ook yoghurt gaat meestal vlotjes binnen. Dus dan komt al snel de vraag naar boven… Wanneer mag een baby yoghurt eten? En vanaf wanneer mag mijn baby kaas eten? Wel, je kan je kleintje vanaf 12 maanden beide voedingsproducten geven. Maar haal nog niet meteen de blauwe kaas of harde Gouda kaas boven voor je baby, kies liever een zachte verse kaas.

En welke yoghurt voor een baby? Vanaf de leeftijd van één jaar mag je kindje natuur- en fruityoghurt eten. Begin bijvoorbeeld met het introduceren van een klein potje yoghurt van maximaal 100 g per keer per dag. Vóór deze leeftijd kunnen deze producten het voedingspatroon van je baby echter uit balans brengen.

Paté

Paté is heerlijk, maar wordt niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 1 jaar. Hoewel het rijk is aan vitamine A, bevat het te veel zout. Daarnaast kan te veel vitamine A ook slecht zijn voor je kleintje.

Maaltijden voor volwassenen

Maaltijden die voor volwassen zijn klaargemaakt, bevatten vaak veel zout, verzadigde vetzuren en bewaarmiddelen. Ze worden niet aanbevolen voor baby's, omdat ze helemaal niet zijn aangepast aan hun voedingsbehoeften.

Steen- en pitvruchten

Let altijd goed op met pitten en zaden. Als je wilt starten met vaste voeding is het beter om jouw baby noten aan te bieden in de vorm van pasta of poeder. Lijkt jouw kindje al zin te hebben in komkommers of cherrytomaatjes? Hij zal deze producten binnenkort zonder problemen kunnen eten, maar pas vanaf 12 maanden, wanneer hij goed kan kauwen! Vanaf 10 maanden kan je hem druiven geven. Zorg er wel voor dat je elk zaadje verwijdert en elke druif in kleine stukjes snijdt om verstikking te voorkomen.

Thee en kruidenthee

Je baby thee laten drinken, wordt sterk afgeraden. Om voor wat variatie te zorgen in z’n drankjes, kan je wel kruidenthee met linde of kamille geven. Vanaf 12 maanden kun je dit drankje aanlengen met een beetje honing.